Hétköznapi ebéd január közepén...

  • 2018.01.15.
  • 0


Gerslis lencseleves20 dkg lencse1 db egész vöröshagyma3 db babérlevélsó, borsrántáshoz: olaj, liszt, pirospaprika1-2 ek. mustáregy jó marék gersli /árpagyöngy/Semmi füstölthús, csak úgy magában lett
a leves, az általam imádott árpagyönggyel elkészítve.A gerslit külön kisfazékban főztem puhára, mivel a gerslinek jóval hosszabb időre van szüksége, mint a lencsének.A lencsét a hagymával, babérral, fűszerekkel
szintén külön egy levesesfazékban tettem oda, 20 perc alatt puha is volt, majd hozzáöntöttem a megpuhult gerslit is a levével együtt, majd az egészhez készítettem egy vékony paprikás rántást, besűrítettem, végül mustárral savanyítottam pikánsra.Eszméletlenül finom lett.
Áfonyás palacsintafelfújt
Egy újságban láttam ezt a receptet, ki is téptem rögtön, mert egyszerű az elkészítése, és gondoltam
ami palacsintaszerű az csak jó lehet. Előre bocsátom, hogy annyira nem egy nagy szám, langyosan a legjobb, egy hétköznapi leves után tökéletes második, vendégségre azért túl egyszerű.De ízlett. Talán egy karakteresebb gyümölccsel, például szilvával szerintem jobb lehet.Mint tudjuk az áfonya - én ugyan szeretem - de nem egy nagyon erőteljes ízű, aromájú
gyümölcs.Ráadásul még nem találom a mérlegemet /sőt a tejforralómat sem, van még egy zárt doboz, talán abban lesznek/, tehát a lisztet tenyérben mértem ki, mint a sokat sütött parasztasszonyok, akik szintén tenyérrel vagy merőkanállal már pontosan tudják mennyi az annyi.Nos nekem is sikerült.és akkor a recept:4 tojás2 ek. cukor12 dkg liszt1 tk. sütőpor3 dl tej5 dkg vaj1 dob. áfonya fagyasztott, de kiolvasztva2 ek. cukorkevés őrölt fahéjporcukor a szóráshozA sütőt bekapcsoltam 180 fokra, alsó-felső sütésre.A tojásokat szétválasztottam, majd a fehérjét nagyon kemény habbá vertem.A sárgájákat a cukorral először habosra kevertem, majd a sütőporos lisztet a tejjel felváltva adagoltam hozzá, a szokásos jó sűrűnfolyós
palacsintatészta állagúnak kell lennie.Végül óvatosan hozzákevertem a fehérjehabot.Fent a tűzhely gázrózsáján egy közepes tepsiben a vajat megolvasztottam, megszórtam a cukorral, kicsit hagytam olvadozni, majd rászórtam az áfonyát, kevergetve összemelegítettem, meghintettem a fahéjjal
és erre öntöttem rá a habos palacsintamasszát, elsimítgattam és ment a sütőbe. Kb. 20-25 perc sülés kell neki.Természetesen sülés közben gyönyörűen megemelkedik, öröm volt nézni, de mivel épp itt volt a gyógytornász és épp kínzott egy kicsit, pont akkor nem fényképezhettem le, majd állásában összemegy, mint az a felfújtakra jellemző.Porcukrozva tálaltam magamnak.Egy kellemes könnyed sütemény.Kicsit többet vártam, nem is tudom milyen többet, talán palacsintásabb ízt, mert inkább süteményízű - jó fej vagyok én is, hát mégis milyen ízűnek kellett volna lennie ?
- mert azért finom volt és jólesett.Na szóval, jószívvel ajánlom elkészítésre.