Áprilisi tél... könnyű ételekkel

  • 2017.04.19.
  • 4


Bizonyos időnként szokott ilyen bolond április lenni, emlékszem sok évvel ezelőtt, egyszer úgy döntöttünk, hogy a húsvétot, ami akkor szintén április elején volt,
lent töltjük a balatoni telken, milyen isteni lesz élvezni a tavasz első meleg napsugarait, jókat sétálni azon az isteni balatoni vizes levegőn, lent a parton, a környék egyetlen cukrászdájában fagyizni... a terv jó volt, de az időjárás közbeszólt. Még szerencse, hogy Budapestről vittem le egy hatalmas fazék
csülkös töltöttkáposztát, gondolván, ha jó lesz az idő ne kelljen már a konyhában töltenem főzéssel.Nos ugyanilyen hószakadás volt hatalmas hópelyhekkel, hideg, havaseső, orkánszerű szél végig az összes ünnepnapon, ki sem mozdultunk, filmeket néztünk, olvastunk, kártyáztunk, fűtöttünk ezerrel, a forró gázkályhán pedig egész nap ott rotyogott a káposzta, mindenki akkor evett amikor jól esett neki, persze mást is ettünk nem csak káposztát, volt főtt sonka tojással, volt friss ropogós héjú puha bélzetű kenyér, vaj, retek, újhagyma garmadával, sütöttünk palacsintát rengeteget.Végül is istenien éreztük magunkat.
A magnólia bokrom
még virágban, a leanderek szegények próbálják állni a sarat, remélem nem pusztulnak ki, csak nincs annyira hideg.
A húsvéti maradékokra egyelőre ránézni sem bírok, salátalevest főztem tojásrántotta-kockákkal, nem látszik a képen, de spárga is van benne, isteni finom. Szeretek ehhez a leveshez retket és újhagymát enni, nekem passzol hozzá.
Csemegének pedig tejszínes almaszószt, persze hogy édesítőszerrel.+--