Reggelire vagy vacsorára... rakott csülök

  • 2017.03.14.
  • 9

Régi vágyam volt már elkészíteni, sokat agyalogtam a mikéntjén, a fűszerezésén, a majdani állagán, ahhoz képest azért hagy kívánnivalót, mert például az őrölt köményt a végén egyszerűen kifelejtettem,
majd megütött a guta, aztán több bőrcsík kell bele és több főzőlé, hogy ritkásabb, zselésebb legyen egy kicsit, no de sebaj, a következő jobban fog sikerülni, mindenképp tökélyre szeretném fejleszteni, mert úgy amúgy nagyon finom.Édesapám és férjem is nagyon díjazta volna, ha előbb szánom el magam a készítésére pár évvel.
Rakott csülök1 db nyers csontos hátsó csülök1 db füstölt hátsó csülök, a régimódi fafüstöléses !!!!1 vöröshagyma8 gerezd fokhagymababérlevél, szemes bors, szemes kömény,sóA bekeveréshez:őrölt borsőrölt kömény, na ezt felejtettem el most, pedig fontospirospaprikasófőzőlé, több merőkanálnyiA csülköket kuktában vajpuhára főztem a hagymákkal, fűszerekkel, ez most 2,5 óra volt, majd nagy szűrőkanállal megpróbáltam tálba emelni mindet, a csontok simán csusszantak ki belőlük, egy másik tálba szedtem át azon sovány húsdarabokat, amiből szerettem volna összeállítani a rakottast.Vagyis az összes kövér részt, amit amúgysem eszem meg, legfeljebb, ha péknének készül és ropogósra sül, tehát a nemszeretem részeket
kidobtam a nyers csülök főtt bőrével együtt, a füstölt csülök bőréből egy nagyon keveset tettem a húsokhoz /de többet kellett volna !/. Falatnyira daraboltam a sovány húsokat, majd újra fűszereztem a fent felsoroltakkal, sóztam is és jól összekevertem, több merőkanálnyi főzőlevet is locsoltam rá.Egy tégla alakú kenyérsütőmet fóliával kibéleltem, bőven lógjon túl rajta, hogy legyen mit visszahajtani, de jók erre a célra az őzgerincek is, és beletömtem a bekevert húst, pont belefért az összes - persze legközelebb, ha több bőr és több lé megy hozzá, akkor a kenyérsütő mellett egy részt őzgerincbe kell majd áttennem.Mikor mind benne volt, jól lenyomkodtam, betakartam a kilógó fóliaszélekkel, sőt még egy fóliát ráborítottam az egészre, majd 2 db literes-dobozos tejet raktam rá nehezéknek és a pulton hagytam hűlni, majd később ment a hűtőbe egész éjszakára jól kifagyni.Most az előbb vettem ki tálra és szeltem belőle kóstolót, friss kenyérrel, hónapos retekkel, újhagymával, hegyes erős paprikával és paradicsommal.Finom, de még tovább fejlesztem majd. A kömény hiányzott itt a végén, de az is lehet, hogy bebeszélem csak magamnak.