Jácintom, salátalevesem és az őszibarackos túrótortám

  • 2017.03.13.
  • 4

Jácintom majdnem teljesen kinyílva... jól sejtettem, hogy rózsaszín lett...Mai ebédem:Salátaleves, most pirospaprikásan, nagyon fokhagymásan és tojásrántotta kockákkal... mellé még ettem a hónapos retket és az újhagymát... hihetetlen ilyenkor mennyire kívánja az ember a friss zöldeket...Az elkészítés módja jobbra lent a receptek között megtalálható !!!Hétvégén elkészítettem az őszibarackos túrótortát, nagyon finom, könnyű és friss, üde desszert, összesen 30 percet ha töltöttem a konyhában az elkészítésével, tehát nagyon gyors is... képet majdnem elfelejtettem készíteni... következő hétvégére málnával/szederrel fogom ugyanígy összedobni... alig várom.Őszibarackos túrótortaHozzávalók:1 db őszibarack konzerv, levétől leszűrve, a felezett barackokat vékony szeletkére vágva2 cs. oetker vaníliás pudingpor /de jó a tejszínes pudingpor is/9 dl tejcukor ízlés szerint25 dkg túróA piskótához:3 tojás3 ek. cukor3 ek. liszt0,5 dl olajA sütőt bekapcsoltam 180 fokra.Egy 24 cm-es tortasütő aljára beleszabtam egy kerek sütőpapírlapot, majd erre szépen mintázva kiraktam az őszibarack szeletkéket.Ezután a tejet és a barackbefőtt levét összeöntve tűzre tettem, felforralni, közben pár kanál hideg tejjel kikevertem egy tálkában a pudingport, adtam hozzá valamennyi cukrot is és az egészet szép simára kevertem, majd amikor felforrt a baracklés tej belekevertem és habverővel állandóan keverve sűrűre főztem, tűzről levettem és azonnal ment hozzá a hideg túró is, amivel szintén igyekeztem simára keverni, közben kóstolgattam és kiderült nem elég édes nekem, így kevertem hozzá még egy kis cukrot, ami szépen beleolvadt, az állandó keveréssel
kicsit hűtöttem
is, majd óvatosan rátöltöttem a formában várakozó ősziszeletkékre, nagyon vigyázva kell, nehogy elmozduljanak, mert akkor nem lesz szép a minta a végére.Nekiálltam a piskótának, a tojásokat szétválasztottam, kimértem tálkákba a cukrot és a lisztet, majd kézi robottal jól felvertem a fehérjét habbá, közben cukroztam, majd egyenként a tojások sárgáját is bele, majd az olajat vékony sugárban állandóan keverve, legvégül
ment hozzá
a liszt is, óvatosan összeforgattam már egy fakanállal.Ezt a masszát óvatosan a formában lévő túrós pudingra öntöttem és betettem a sütőbe, kb. 25-30 perc kell, hogy megsüljön biztosan a piskóta, a sütőajtót nem tanácsos kinyit az első 20 percig.Amikor letelt az idő, jól láthatóan kész volt, kivettem és jódarabig hagytam hűlni, mert látható és érzékelhető, hogy a piskóta alatt remegős a krém. Amikor már csak halványan langyos volt formástól ment a hűtőbe 1 éjszakára, másnap reggelre már nem remegett a krém, bátran körbe vágtam a forma pereme mentén, tálat csúsztattam rá és egy hirtelem mozdulattal átfordítottam.Izgulva emeltem le a formát, de felesleges volt a félelmem, csodásan ott állt a sütistálon a torta, nem mozdultak el az ősziszeletkék, nagyon szép látvány volt, és ahelyett, hogy lefényképeztem volna, azonnal visszatettem a hűtőbe tálalásig.Képek az utolsó darabokról készültek végül.Bátran ajánlom kezdőknek is az elkészítését, sima ügy, és mindenkinek ízleni fog.