Szegényesnek mondott ámde nagyon finom paraszti étel

  • 2017.02.28.
  • 4

Már nagyon régóta készülök ennek a kétfogásos, végtelenül egyszerű és olcsó
ételnek az elkészítésével, Izőrzők valamelyik részénél láttam, meg
itt ott a neten is olykor.Ez az étel is bizonyítja a hajdan volt háziasszonyok csodálatos praktikusságát, amin csak ámulni tudok, és nem mellesleg
nagyon finom, ízes
étel, amit már látvány alapján is sejtettem. Az én paraszti gyomromnak mindenképpen.Zöldséges bablé sok csipetkével és babpüré kolbászos pirított hagymávalHozzávalók:20-25 dkg tarkabab2 db vöröshagyma4-6 gerezd fokhagyma0,5 l füstölt csülök leve és víz2 sárgarépa1 fehérrépa1 kis db zellersó, bors, 3 babérlevél, 2 tk. borsikafű, 3 tk. lestyán2 tojás a csipetkéhez vagy galuskáhozliszt, zsír, pirospaprika1 db hegyes erős paprikaBablé:A babot előző este beáztattam, majd másnap leöblítve fazékba szórtam, ment hozzá a babérlevél meg a többi fűszer, meg az erős paprika és egy vöröshagyma valamint
a füstölt lé, de szükséges volt hideg vízzel is kiegészíteni. Felforraltam és puhára főztem a babot. Közben megpucoltam a zöldségeket.Egy
másik fazékban fokhagymás pirospaprikás rántást készítettem és felöntöttem a bab főzőlevével, ment bele az összes zöldség és ezeket is puhára főztem.Közben, míg a zöldség is
főtt, bekevertem a 2 tojást liszttel a csipetkéhez, azért kell a 2 tojás, hogy jó sok legyen belőle a levesben, de aztán végül inkább mokkáskanállal galukákat szaggattam a levesbe a végén. Ezzel sem rossz, de a jó kemény csipetke jobban illik hozzá, legközelebb mindenképp azzal lesz.Babpüré: A leszűrt babszemeket azonnal, forrón áttörtem egy tálban, majd egy kislábasban 1 ek. zsírt forrósítottam és belekevertem a pürét, sóztam, borsoztam és a zsírral jól összeforgatva kicsit összesütöttem.Feltét a püréhez:1 nagy vöröshagymát szálasra vágtam, jóféle házikolbászt felkarikáztam és megint csak 1 ek. zsíron összepirítottam.Lehet úgyis, hogy a hagymát karikákra vágva, szétszedve, lisztbe forgatva rössre sütve tálalni a babpürén, de úgyis láttam, hogy lilahagyma nyersen felkarikázva és sózva volt az egyszerű feltét.Mindegy melyik, egyik finomabb, mint a másik.