Éljen május 1... és itt egy finom ebéd mára...

  • 2015.05.01.
  • 3

Végre, végre itt a május... szerintem a legszebb hónap az összes közül... őrülten nyílik és zöldül minden... csupa illat /emlékeim szerint legalábbis, mert manapság sajna az allergiám miatt ebből semmit nem érzek, de attól még illatos hónap/... már kellemes az időjárás... még nincs a nagy hőség...Szóval az ember lelke is megújul a természettel együtt... valahogy vidámabbak, bizakodóbbak vagyunk, nem?Ma egy nagyon finom ebédet hoztam, gyorsan elkészül és mehetünk is ki a szabadba...én persze módjával, begyógyszerezve és orrcseppel felszerelkezve, a szememből így is folyik a könny, pedig nem vagyok szomorú... csak egy kicsit ettől az állapottól.Nem érdekes, hogy a büdös, benzingőzös fővárosban semmi bajom nem volt, holott ott is csodaszép zöld park mellett laktam, leköltöztem ide, a jó és tiszta levegőjű kertes házba és itt eldurrant az allergia.C'est la vie /ilyen az élet/Bakonyi sertésszűz nokedlival...1 db sertésszűz /ha többen vagyunk, mint 4 fő, akkor kell 2-3 darab is !/zsír vagy olaj1-2 vöröshagyma30 dkg gomba / nagyobb létszámnál 50 dkg /só, bors, kevés pirospaprika1-2 ek. liszt2-3 dl tejszín / vagy tejfölnokedli:
ahány fő annyiszor 10 dkg liszt2-3 tojássópici vízA szűzcsíkot tisztítás után kétujjnyi darabokra vágom, majd egy kellő méretű lábasban egy-két ek. zsiradékon minden oldalát rozsdásra pirítom - ha sok a hús akkor több részletben - majd szűrőkanállal tálra veszem, félreteszem.A visszamaradt zsiradékon megdinsztelem a felkockázott vöröshagymát, hozzáadom a szeletekre aprított gombát, sózom, borsozom és meghintem egy gondolatnyi pirospaprikával, csak a színe miatt kell, mert ez az étel alapjáraton nem paprikás.Visszateszem a hússzeleteket, ha szükséges pici vizet öntök még rá és összepárolom.Ez igazán nem sok idő, mert a hús is és a gomba is hamar puha lesz, zsírjára sütöm, meghintem kevés liszttel, ezzel is összepirítom és felöntöm a tejszínnel/ vagy a tejföllel, és ha szükséges, mert esetleg túl sűrű akkor pici forró vízzel kellemes, krémes állagúra igazítom. összerottyantom és kész.Egy nagy fazékban, még a főzés kezdetén odateszek vizet forrni, ha felforrt bőven sózom és csak ekkor keverem be a nokedlitésztát, nem jó, ha állnia kell szerintem, így mindig a legvégén készítem.Egy tálba öntöm a kellő mennyiségű lisztet, nagyon megsózom, beleütöm a tojásokat és csak úgy nagyjából keverem össze, ha szükséges kevés vizet adok hozzá, de csak úgy rusztikusra hagyom.Végül beleszaggatom a forrásban lévő sós vízbe, átkeverem, ha feljött a tetejére és újra felforrt akkor kész is, azonnal leszűröm. Még előtte odakészítek egy nagy tálat, amibe teszek egy ek. zsírt és erre borítom a leszűrt nokedlit, óvatosan elkeverem.Szerintem minden kifőtt tészta, így a nokedli is akkor a legfinomabb, ha leszűrés után zsírban forgatjuk össze, ha édesre, azaz mákosra vagy diósra stb. fogjuk elkészíteni akkor is.Lehet tálalni.