Vasárnapi kényelmes reggeli... kenyérlángossal

  • 2015.04.26.
  • 8

Kenyérlángos,
focaccia,
langalló,
pompos,
vagy ahogy tetszik...Nekem nagyon tetszik és nagyon ízlik, nagyon finom, nagyon laktató, diétára ne is gondoljon senki.Ezért is gondoltam egy nyugis vasárnapi villásreggelinek egy bögre hideg tejjel, úgy déltájban, majd az ebéd meg ráér délután 4-5 óra körül...Természetesen Limara receptjét veszem alapul, mint ahogy szinte mindig a kelt tésztákat illetően, már ezt is sütöttem egyszer, mindenki nagy megelégedésére, erről a képek véletlenül törlődtek, de van egy sima, egyszerű változatom is, a receptje itt található.Most kicsit eltértem mindkét recepttől, eleve kevesebbet, ill. kisebb darabot szerettem volna sütni, no ez annyira nem sikerült, és vékonyabb tésztával, ropogósra, na ez sikerült is, most nem főtt krumplival és a levével, vagy nem sima langyos sós vízzel, hanem kefírrel dagasztottam be.A másik nagy változtatás, hogy kivételesen nem géppel, hanem kézzel dagasztottam be a tésztát, mit mondjak elég fárasztó volt, elszoktam a kézi dagasztástól.Tölteléknek én ezt a puritán, legegyszerűbb, legparasztibb változatot kedvelem a legjobban.Természetesen mindenki az ízlésének megfelelően bármivel megpakolhatja, sőt még sajtot is reszelhet rá.Tészta30-40 dkg liszt szórásokkal együtt1 tasak élesztőpor2 tk. só1 mk. cukorkb. 2 dl kefír1 - 1,5 ek. olaj... ezt a mennyiséget bedagasztottam, kicsit könnyebb tésztát kaptam, addig kell dagasztani míg elválik a kéztől és edénytől a tészta. Az olajat menet közben, több részletben csorgattam bele.Ezután a sütőt bekapcsolta 50 fokra és betettem tálastól kelni, kb. 1 óra kellett, hogy a duplájára dagadjon.Közben előkészítettem a tölteléket:2 duci gerezd fokhagyma, áttörvebő 2 dl tejfölsó5 dkg szalonna, sima füstölt kenyérszalonna kockázva5 dkg házi parasztkolbász karikázva1 kisebb fej vöröshagyma félkarikára vágva1-2 tk. saját készítésű sós paprikakrém a pöttyözéshezA tejfölt sóztam és összekevertem a fokhagymával, az összes többit feldaraboltam.A nagy sütőtepsit bőven kiolajoztam.A megkelt tésztát kettőbe vettem és egyenként, kézzel az olajos tepsin szétnyomkodtam gondolom formára, lekentem jó vastagon a fokis tejföllel, majd szépen
gusztusosan elrendeztem a további tölteléket rajta.Hagytam még 20 percig pihenni, kelni a tepsin, addig bedurrantottam a sütőt 200 fokra.Végül piros ropogósra sütöttem kb. 20-25 perc alatt.Mindkettőt három darabra vágtam és hideg tejjel befaltuk.Na jó, maradt két darabka.Lehet, hogy ma nem lesz már ebéd délután sem????