Almáspite megint....

  • 2014.10.07.
  • 9

Megint itt az ősz és jöhetnek a mindenféle almások...Szerencsére idén rengeteg almánk termett, lehet sütni rogyásig az almás variációkat, pitét, rétest, tarte tatint, levest, szószt, mindegy is, mert mindet imádom...... most pite készült a hétvégén...Tészta:50 dkg liszt25 dkg vaj /szobahőmérsékletű/1 tojás2-3 ek. cukoregy jó csipet sóesetleg, ha szükséges 1-2 ek. jéghideg víz, vagy tejföl is jóElőször a lisztet összemorzsolom a vajjal, gyorsan kell dolgozni és csak ujjbeggyel, nehogy átmelegedjen a vaj, mert akkor szalonnás lesz a tészta, majd a többi hozzávalóval sima tésztává gyúrom és a tésztát fóliába tekerve a hűtőbe tettem, amíg elkészítettem a tölteléket, de jó ha minél tovább van hidegen a tészta, jót tesz az állagának, akár egy éjszakát is lehet ott, tehát előző nap is összeállítható.Töltelék:2-3 kg alma3-4 ek. cukorfahéj2-3 maréknyi őrölt diócitromhéj1-2 maréknyi mazsola1 tojás a kenéshezAz almát pucoltam és lereszeltem.A tésztát kettőbe vettem majd egyenként nagyon vékonyra nyújtottam, az egyikkel kibéleltem egy tepsit úgy, hogy kis pereme is legyen, majd meghintettem őrölt dióval egyenletesen, erre jött a levétől gyengéden kicsavart alma - imádom meginni a facsart almalevet, isteni finom - azért nem kell túlzottan kinyomkodni nehogy túl száraz legyen, amikor már szépen elterítve volt a tésztán reszeltem rá citromhéjat, megszórtam mazsolával, bőven cukorral és meghintettem fahéjjal, nem kevéssel, mert érezni kell a fahéj illatát majd az ízét is a sütiben.A másik adag tésztát is nagyon vékonyra nyújtottam és ráborítottam a töltelékre, kicsit lenyomkodtam, megszurkáltam, egy darabka tésztából megformáztam az alma szót és rátettem, felvert tojással lekentem.A 180 fokra előmelegített sütőben legalább 30-40 percig sütöttem, azaz amikor már szép pirosas a színe akkor jó.Langyosra hűlve porcukroztam és jó nagy kockákra vágtam, mindenki ugrásrakészen várta az elkészültét és félórán keresztül de lehet, hogy tovább is, síri csöndben falt az egész család, elégedett sóhajtások és morrantások közepette.Ezért érdemes bármit is készíteni nekik, mert ilyenek.