Bögrés szilváslepény....

  • 2014.08.25.
  • 6

... mondtam, hogy sorban hozom a fincsi szilvás sütiket, hát itt egy újabb bögrés kevert......a neten láttam meg talán... de nem tudom, hol kinél... és biztosan nem szilvásként... de mindegy is......bármilyen gyümölccsel kiváló, vasárnap délutáni süteszke, csak úgy magunknak vagy akár vendégségre is...Bögrés szilváslepény
bögre nagysága 2-3 dl, ki mennyit szeretne sütni, én most 3 dl-es bögrét használtam, mert nagy adagot szerettem volna...1,5 bögre cukor2 egész tojásvaníliás cukorreszelt citromhéj1/2 bögre olaj3 bögre liszt1 cs. sütőpor1,5 bögre tej1/2 kg - 1 kg szilva kb. vagy bármilyen más gyümölcs, de lecsöpögtetett befőtt is jó például télen1-2 ek. őrölt dió amibe a gyümölcsöt forgattam+ cukor még+ őrölt fahéj mégA lisztet kimértem egy kisebb tálba és összekevertem a sütőporral, ha esetleg kakaós tésztát szeretnék - mert azt is lehet, úgyis nagyon fincsi - akkor a 2-3 ek. kakaóport is itt keverem bele.A tojásokat a cukrokkal nagyon habosra kevertem, belereszeltem 1 db citrom héját, majd felváltva adagoltam az olajat, a lisztet és a tejet miközben egyfolytában kevertem kézi robottal, hogy teljesen sima tésztamasszát kapjak.Amikor ez megvolt, vajazott lisztezett tepsibe öntöttem - na itt hibát követtem el, ugyanis a gáztepsibe kell önteni ezt a mennyiségű tésztát - én meg egy kisebb tepsibe töltöttem, ezért lett ilyen nagyon magas, azaz túl tésztás a süti, nekem.Ráadásul a szilvaszemek az őrölt dióba-forgatásnak köszönhetően nem süllyedtek meg egy millimétert sem.Igy is finom, ízes lett, de kevesebb tésztával jobb, szerintem !!!A gáztepsiben sütve laposabb lesz, szerintem ezáltal finomabb, gyümölcsösebb sütit kapunk, legközelebb már abban sütöm.Szóval a tepsibe öntött masszára egyenletesen elszórtam 1/2 kilónál kicsit több, magozott, felezett és őrölt dióba forgatott szilvát, majd az egésznek a tetejére szórtam 1-2 evőkanálnyi kristálycukrot és meghintettem bőven fahéjjal.190 fokra előmelegített sütőben jó sokáig, majd egy órát sült, 50 percet biztosan, mert vastag lett, azért.Nyilván a gáztepsiben hamarabb fog megsülni.Hamarosan megtudom, mert a következő egy mazsolás körtés-almás lesz nemsokára.Finom, egyszerű süti, ha marad másnapra is, nem szárad ki, friss marad.Jó szívvel ajánlom a mellékelt intelmek betartásával.