Barátfüle......

  • 2013.09.01.
  • 4

... most nem gyúrt tésztával /úgy is nagyon finom/, hanem krumplis tésztából, amivel a gombócok - a barackos, a szilvás, vagy éppenséggel télen a szilvalekváros is készül, no és a nudli is.... természetesen a szatmári csodás szilvalekvárral töltve.... természetesen fahéjas pirított morzsával - miattam, én így szeretem jobban.... és cukros mákkal is, ahogy a férjem és a gyerekeim szeretik inkább.... ja és nudli is.kb.1 kg krumpli hajában megfőzve, azon melegében pucolva, majd áttörve1 bő ek. zsírcsip. só1 tojás /ez akár elhagyható/liszt amennyit felvesz /sima is, grízes is vegyesen/szilvalekvárolaj, zsemlemorzsa,darált mák, cukorA krumplit azon mód forrón áttörtem egy nagy tálban, mert akkor lehet igazán szép simára és muszáj megvárni, hogy kihűljön különben a tészta nyúlóssá válik és nem áll össze.Amikor kihűlt hozzáadtam az összes többit és a lisztet fokozatosan adagolva összegyúrtam, akkor jó amikor már nem morzsalékos, hanem szép sima és egynemű, azaz nyújtható.A tojás nélkül is összeáll csak a zsírral, de aki nagyon biztosra akar menni tegye csak bele.Nem kell pihentetni, azonnal lehet lisztezett deszkán kinyújtani, én nem szoktam túl vékonyra, a képeken látszik is, hogy mennyire.A barátfülénél mindig kerek lapokat szaggatok pogácsa szaggatóval, de lehet egy pohárral is, a lényeg, hogy ne legyen nagy méretű, mert szerintem a végeredmény így sokkal gusztusosabb, enni is jobb, egy-egy darab olyan pont jó falat.Mindegyikre helyezek egy-egy kiskanálnyi lekvárt - hogy ez milyen finom, ízes, sűrű lekvár, közben a fél üveggel elnyalakodtam - majd egyszerűen félbehajtom és a széleit összenyomkodom, vagy lehet villával is és akkor helyes sorminta lesz rajta.... amikor mindegyik "fülecske" készen van, egy nagy lábasban, bő, enyhén sós, forrásban lévő vízbe belecsúsztatok nem sokat, úgy tíz darabot, hogy kényelmesen elférjenek és amikor pár perc elteltével a felszínre jönnek, szűrőkanállal kiszedem és beleforgatom az előzetesen már megpirított morzsában vagy a cukros mákban, tálba rakosgatom és folytatom a többi kifőzését ugyanígy.Legvégére marad a nudli, a szaggatásnál kimaradt tésztadarabokat újra összegyúrom, darabolom, rúddá görgetem és kis darabkákra vágom, majd a két tenyerem között nudlivá hengergetem.Utoljára ezeket is kifőzöm, a nudlinak végképp kevés idő kell hozzá.... egy jó kiadós palócleves volt előtte, ami már sajna nem friss zöldbabból készült, hanem fagyasztottból, de attól még ugyanolyan jó, szóval nagyon finom ebédünk volt.