Töltött tök..... 2.variáció

  • 2013.06.07.
  • 8

Nem először van fent a blogon a töltött tök.Nem véletlenül, mert nagyon szeretjük./Itt megnézhető az 1.variáció./Nincs nagy különbség az akkori és mostani elkészítés között, az elsőnél mindent előre megpárolva raktam össze, a másodiknál meg mindent nyersen és a sütőben álltak össze véglegesre.Tele vannak a zöldségüzletek a zsenge tökökkel, a friss kaporkötegekkel, ki bír ellenállni.Én nem az biztos. Nem is akarok.2 db zsenge tök, hámozva, majd hosszában is és keresztben is kettévágva, magjai kiszedve2 csokor friss kapor apróra aprítva1/2 kg darálthús1 közepes főzőhagyma kis kockákra aprítva2 gerezd fokhagyma áttörve1 tojásegy jó maréknyi rizssó, bors10 dkg vaj10 dkg liszt8 dl tejegy jó maréknyi reszelt sajt a mártásba+ 15 dkg reszelt sajt a tetejére...ez az egy fotó az internetről van...a többi sajátA darálthúst összekevertem az apróra vágott főzőhagymakockákkal, a fokhagymával, tojással, rizssel, sóztam borsoztam, hagytam kicsit állni.Mindkét tököt hámoztam és hosszában is meg keresztben is kettévágtam, így egy tökből 4 darab lett, belsejét egy kanállal kikapartam és egy nagy tepsibe egymás mellé igazítottam mind a 8 darabot.A magház helyére simítottam a tölteléket, majd egy deci vizet aláöntve betettem a sütőbe párolódni 180 fokra, alsó-felső sütésre, kb 40 percre.Ezalatt elkészítettem a besamelt a szokásos módon, olvasztott vajon átforgattam először a kaprot, majd a
lisztet és felöntöttem a tejjel, sűrűsödésig főztem állandóan kevergetve, közben sóztam, borsoztam és végén egy jó marék reszelt sajtot is beleolvasztottam.A megpárolódott töltött tökdarabokra locsoltam ezt a jó sűrű kapros mártást, tetejére újabb adag reszelt sajtot szórva visszatettem a sütőbe annyi időre, míg a sajt a tetején megpirult.Az első variációnál minden hozzávalót előre megpároltam és úgy töltöttem, vagyis pörköltöt készítettem a húsból, majd a főtt rizzsel összekeverve töltöttem a tököket, sima besamellel sütöttem össze, majd külön készítettem kaporszószt hozzá. Nagyon jó volt úgy is.Most a második variációnál mindent nyersen dolgoztam össze és töltöttem, pároltam, majd a besamelbe kevertem a kaprot és így egyben sült össze, jó sajtosan, mondhatom így is nagyon finom.Tehát mindegy melyik variációt választjuk, mindkétszer nagyon finom, könnyű, jó kapros töltött tök a végeredmény.Igazi nyárias étel, nagy előnye, hogy hidegen is fogyasztható, legalábbis én hidegen is szeretem enni.