Sok-sok finomság június utolsó hétvégéjén....

  • 2013.06.30.
  • 7

Nálunk a június vége mindig az ünneplésről szól, Édesapám szülinapját no meg a férjem névnapját ünnepeljük családi körben, hála az égnek az idő is egyre jobb lett a hidegfront után, legalábbis szombaton kellemes meleg volt, ma már fújt nagyon a szél, az egy kicsit hűtötte a levegőt, de azért nem volt ma sem rossz idő.Ahogy a címben is írtam sok finomságot készítettem, mert sokan voltunk, jókat ettünk és jó hangulatban telt a szombati nap.Lássuk a menüt:Palócleves1 kg friss zöldbab1 fej fokhagyma1 cs. petrezselyemzöld apróra1/2 kg krumpli kis kockákra darabolva2 csík sertésszűz kis kockákra darabolva
/de jó a sovány sertéscomb is/2-3 db vöröshagymapirospaprika1 db hegyes erős paprikaolaj vagy zsírKülön-külön főzök meg mindent.Először a húst teszem oda pörköltnek, vagyis kevés olajon vagy zsíron megdinsztelem a hagymákat majd megy rá a pirospaprika és a húskockák, jól átforgatom, sózom, borsozom és annyi vizet öntök rá ami épp ellepi, puhára főzöm.Külön fazékban odateszem a zöldbabot /természetesen tisztítva, darabolva/ szintén annyi vízben ami épp ellepi, sok fokhagymával, sok petrezselyemmel, sózom, borsozom és félpuhára főzöm, vagyis roppanósra.Egy harmadik lábasban a krumplit főzöm puhára sós vízben.Amikor mindegyik elkészült, a pörkölthöz öntöm óvatosan a zöldbabot is meg a krumplit is a levükkel együtt, összeforralom és kész is.Tejföllel tálalom.Lángos
Limara receptje alapján4-4,2 dl langyos víz1 ek.só2 ek. olaj60 dkg liszt1 tk. cukor3 dkg élesztőA kenyérsütő géppel bedagasztatom és kelesztem, majd átgyúrom olajos kézzel és kis gombócnyi adagokat szaggatok belőle, majd mindegyik gombóckát kihúzogatom tenyérnyi formára és forró olajban kisütöm.Fokhagymás tejföllel és sok reszelt sajttal tálalom.Gesztenyetorta sütés nélkül
Ezt a receptet a legújabb Kifőztükben láttam meg a júliusi számban.Egyszerű, gyors és nagyon finom, bár én a kekszalapért eleve nem rajongok, szerintem jobb lett volna egy vékony kakaós piskóta alá, na majd legközelebb.20 dkg kekszmorzsa1-2 ek. kakaópor10 dkg olvasztott vajFentieket összekeverve belenyomkodtam egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljába és ment a hűtőbe, amíg a krém elkészült.3 kocka gesztenyemassza25 dkg mascarpone10 cukor/xilit1 dl rum1/2 kockányi gesztenyemasszát félretettem, az összes többit pedig egy tálban jól összekevertem habosra majd a formában a kekszalapra simítottam, legvégül a tetejére reszeltem a félretett gesztenyét.1 éjre ment a hűtőbe.Tálaláskor tejszínhabbal vagy/és vanília fagylalttal lehet még dobni rajta.Nagyon finom a rumtól.Egres-krémes némi málnával megbolondítvaEz az epres variáció után, és miatt készült.Ugyanis az összes nyári/őszi gyümölccsel készíthető - eper, málna, egres, szeder, ribizli, barackok, alma, körte, szilva, szőlő - nagyon finom, könnyű kis nyárias desszert, kánikulában különösen.Itt és most az egresen kívül kevés málnával is feldobtam a színhatás miatt is, meg az íz miatt is.Krém:2 nagy pohár tejföl4 dl tejszín vagy egy nagy doboz mascarponevanília15 dkg cukor/xilitHabverővel simára, egyneműre, habosra kevertemBabapiskóta kell még hozzá bővenés 25 dkg friss málnaRétegzés:nagy tál aljába teszünk egy kevés krémeterre jönnek a piskóták, amennyi szépen egymás mellé odaférmeglocsolni a gyümölcs szósszal bővenerre krémet kenünk, ne látszódjon ki alóla se a gyümölcs, se a piskótaerre megint piskóta, majd szósz, és krém
stb...stb... amíg csak tartanak a hozzávalóklegfölülre krém és arra a maradék gyümölcs szószt pötyögtettem.Ennek is jót tesz egy éjszaka a hűtőben, de 2-3 óra minimum.egres szósz
frissen főzött1/2 kg egres, mindkét végét minden szemnek le kell csípni1 ek. cukor/xilitEnnél nem hagytam nyers gyümölcsöt, mert az egres nagyon pikáns, savanykás, így a gyümölcsötaddig főztem, amikor már a szemek összerottyantak és állaga kellőképp besűrűsödött.málna szósz
frissen főzött szintén1 dob. fagyasztott málna1 ek. cukor/xilitszintén összefőztem sűrűreMeggyes rácsos pite
Limara receptje alapján