Felkértek egy játékra.....

  • 2013.06.14.
  • 0

....Gionetta a Magyar ízek tárháza blogról kért, hogy tegyek fel a játék szellemének, azaz a"FŐ AZ EGÉSZSÉG" - nek megfelelően
- melynek logóját fent láthatjátok - egy receptemet a blogomra.Szabályok:1. Ha megkapod a felkérést, tölts fel egy ételedet a blogodra - a mozgalom logójával együtt - amit egészségesen vagy a megszokottól egészségesebben készítettél el.2. Az egyetlen kikötés, hogy megfeleljen a mozgalom szempontjainak, vagyis az egészségnek.3. A recept mellett írhatsz/tanácsolhatsz új elkészítési módokról, alapanyagokról.4. A felkérést add tovább 1-2-3 bloggernek, akiket erről értesítened kell.Továbbadom NEÁ-nak, aki remélem szívesen fogadja.Nos, ez a felkérés azért is érdekes a számomra, mert én nem vagyok az a kimondottan "egészségmániás", amit ezalatt az utóbbi időben értünk, ill. sokan értenek.Félreértés ne essék, nincs semmi bajom azokkal akik így élnek, biztosan jól teszik.Nekem erről más a véleményem.Koromnál fogva annyi mindenről megértem már, hogy kikiálltották rossznak, egészségtelennek, majd azt is, hogy jó és egészséges, vagyis pont az ellenkezőjét.Gondoljunk a tojásra, a vaj/margarin őrületre stb., hogy csak ezeket említsem.Ezért is, meg azért mert azt szeretjük, én a teljesen hagyományos magyar konyhát viszem, őrzöm a családi tradíciókat, recepteket, egészségesnek tartok minden olyasmit amit mi szeretünk, amihez a hozzávalókat olyan helyekről szerzem be - leginkább hazai termékekről van szó - amiről tudni lehet, hogy nem nagyüzemi, vagy ha igen, akkor legalább odafigyelnek kellően, hanem inkább háztáji termelésből van.Igy szerzem be a tojást, a tejet, a sajtokat, a húst, a füstölt termékeket, a zöldségeket, gyümölcsöket, mind-mind háztájiból.Nem használok semmilyen különleges, a hagyományostól eltérő alapanyagokat sem, csak azt amit egyébként már anno a Nagyikám és Édesanyám is használt.Na jó, nem használok mindennaposan zsírt, csak olyankor, ha azt az étel kifejezetten megkívánja /pl. töltöttkáposzta stb./, általában olajjal főzök, de nem olívával, hanem napraforgóval, néha vajjal.Margarint soha nem használok semmihez.Olívaolajat viszont használok - extra szűzt, meg tökmagolajat, meg dió/mandulaolajat salátákhoz, ahol és amikor szükséges.Amibe tejföl vagy tejszín kell abba én nem teszek joghurtot.Használom sokat a krumpli és rizs mellett az árpagyöngyöt, a kukoricadarát, kukoricalisztet.Igyekszem sok zöldséges ételt tenni a családom elé, sok főzeléket, tésztaételeket, kevesebb húst, de ez nem egyszerű mindig, mert eléggé húsosak.No és édesszájúak is vagyunk, ezért sok a sütiféle is, meg a torta is.Meg sós-szájúak is, ezért sütöm a regiment pogácsafélét meg ilyen-olyan rudakat is.Nem mondom, hogy nem próbálok ki néha különlegességeket, vagy más blogger extra receptjét - amit én igenis jónak, korszerűnek, érdekesnek, finomnak ítélek, de ha hiszitek - ha nem,
nem aratok vele itthon sikereket, leszavazzák és kérik több ilyen ne legyen.Egy dologra figyelek nagyon, a mértékletességre, a kevesebb több. Nem mondom néha előfordul az ellenkezője, de szerencsére egyre ritkábban.Az én menüsorom most - az egészség jegyében - az alábbi, amelyek elkészítését itt olvashatjátokSóskalevesZöldrizottó