Eperőrület....és a legújabb epres.... Rizstorta eperszósszal

  • 2013.06.02.
  • 6

Imádom az epret...is.Ilyenkor még olyan jó, még előttünk a nyár, ki vagyunk éhezve a hosszú tél után a friss gyümölcsökre, és ekkor berobban az eper....csoda, hogy megőrülünk és valósággal fürdünk benne ?Idén lekvárt nem főzök be, mert van még a tavalyiból, csak esszük és esszük...Az egyik legszebb, legillatosabb gyümölcs.Nem tudok betelni az eperrel, nem tudok eleget enni belőle.Csak cukorral megszórva.....Cukrosan, tejfölösen....Eperhab mascarponéval, fagyott málnaszemekkel a tetején, hogy fokozzam az élvezeteket....Eperleves tejszínhabbal....Vaníliapudingos piskóta sok-sok eperrel......és a legújabb epres, a mai...
ebéd utánra
egy gyors desszert....Rizstorta eperszósszal....Fél óra alatt összedobható.Tejberizst főztem barnacukorral, csipet sóval és egy vaníliarúddal, meg a kikapart magjával, amikor elkészült belekevertem egy marék mazsolát és egy marék kandírozott citrom és narancshéjat, jól elkevertem és hagytam kihűlni.Eperszósz...Egy kis lábaskában 1 dl vizet forraltam, beleöntöttem 5 dkg barnacukrot és sűrű sziruppá főztem, majd beleszórtam kb.10 dkg-nyi negyedbe vágott eperszemet és összerottyantottam, de csak annyira, hogy a eperdarabok még egyben maradjanak.Egy nagy tálra kifordítottam a rizst, tetejére halmoztam az eperszószt, aminek a finom édes leve végigcsorgott a rizshalmon és beszivárgott a belsejébe is.Csuda finom lett.Ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, esetleg még tejszínhabbal díszíthetjük, de el is maradhat, anélkül is finom.Az a jó benne, hogy jó szottyos....