Sopszka saláta

  • 2013.05.29.
  • 5

A szerelmese vagyok, mióta a Balkánon megkóstoltam, vagy 100 éve.Bármerre jár ott az ember, mindenhez ezt adják salátának.Nagyon finom, egészséges.Jobban szeretem, mint a görög salátát, ami ugye hasonló, csak tesznek még bele rengeteg olajbogyót, na az pedig nekem nem ízlik.Vannak évek, hogy rá sem nézek az uborkára, nem kívánom és nem is eszem belőle csak nagy ritkán.Most egyenesen megveszek a nyers uborkáért, kilószám veszem a kicsi kovászolni való fajtát, hámozom és megsózva eszem, zsíros vagy vajas kenyérhez például, de magában is.A kovászolt uborkát szintén imádom mindenhez.De így vagyok a paradicsommal is.Vagy a lecsóval, vannak nyarak, hogy reggelire-ebédre-vacsorára is azt eszem, melegen és hidegen, virslivel, vagy tojással, tarhonyával vagy nokedlivel, és vannak nyarak amikor összesen jó ha kétszer készül nálunk, mert egyszerűen nem kell.Mindössze ennyi kell a sopszka salátához:Uborka
- mindegy, hogy kígyó vagy fürtös, hámozva, kockázvaFetasajt - morzsolvaHagyma - lehet újhagyma is min. 2 csokornyi,
kis kockákra, karikákraParadicsom - kockákrasó,borsMikor minden zöldséget megpucoltam, felkockáztam egy nagy tálban, borsozom, jól összekeverem és rámorzsolok rengeteg fetasajtot ami ugyebár sós, tehát a plusz sózással vigyázni kell, de azért nem lehet sótlan a saláta.Jól behűtöm, majd egész nap rájárok.Most sült csirkecombok mellé volt a köret, de szeretem vajas pirítóshoz is enni, vagy csak úgy magában kanalazni.Sokat érdemes készíteni belőle.