Babgulyás és túrós pogácsa magokkal...

  • 2013.05.06.
  • 9

Babgulyás -

életemben először készítettem, gulyásleves sűrűn van, de babbal most először...2 nagy szelet marharostélyos1 nagy adag leveszöldség2 nagy fej vöröshagyma2 fej fokhagyma50 dkg nagy szemű bab
/lehet ezt hívták a Dédiék régen Juliska babnak?nem tudom/1 l füstölthúslé1 ek zsír, pirospaprika, só, bors, kömény őrölt és egész is,1 hegyes erős paprika karikázva2-3 babérlevél, zellerzöld, petrezselyem, lestyán2 tojás, liszt amennyit felvesz, sóA rostélyos szép sovány belső részét leválasztottam a csontról és felkockáztam, a vöröshagymát is.Egy nagy fazékban, amibe az egészet terveztem összeállítani, odatettem a felkockázott vöröshagymát, a zsíron kicsit megdinszteltem, meghintettem pirospaprikával, fűszereztem sóval, borssal köménymaggal, beletettem a húst és a csontokat is és annyi vízzel öntöttem fel, hogy épp csak ellepte. Puhára főztem.A babot, amit előző este már beáztattam, leszűrtem és friss hideg vízben odatettem külön kisfazékban a babérlevéllel, 1 fej egészben hagyott vöröshagymával főzni, közben borsoztam, majd puhára főztem ezt is.Míg ezek főttek, megpucoltam a zöldségeket, sárga és fehérrépa,zeller,karalábé, felkarikáztam, daraboltam valamennyit.Amikor a marhapörkölt már majdnem tökéletesen puha volt hozzáadtam az erős paprikát, a zöldségeket és a füstöltlével is felengedtem, majd ment hozzá a bab is a főzőlevével együtt.Hatalmas adag lett, a nagy fazekam, nem is tudom hány literes, amiben kocsonyát szoktam télen főzni, na az majdnem tele lett.Összeforraltam, kikevertem a galuskatésztát a két tojásból, sóval és liszttel, majd egy teáskanállal a fővő levesbe szaggattam, ezalatt a zöldségek is puhára főttek, mikor minden jó lett elzártam a lángot és hagytam pihenni a levest.Túrós pogácsa magokkal -
Mohától természetesen, akinek tökéletes receptjei vannak, még soha nem csalódtam, mindig minden sikerül tőle.A hozzávalókat az alábbi sorrendben tettem a kenyérgépbe, ami összedolgozta nekem a tésztát:1,5dl tej2 tojás1 ek.só1 tk.cukor50 dkg áttört túró60 dkg liszt3 dkg-nak megfelelő szárított élesztő40 dkg olvasztott vaj, több részletben hozzákenéshez: 1 tojás és 1 ek. tejföl, só simára keverveszóráshoz: köménymag és szezámmagAmikor a gép szépen összegyúrta, kivételesen nem hagytam benne keleszteni, hanem kikapcsoltam a gépet, a tésztát lisztezett deszkán átgyúrtam és egy tálban lefóliázva betettem a hűtőbe 1 órára pihenni.Mikor ez az idő letelt, kivettem, olyan nagy mennyiségű a tészta, hogy könnyebben tudjak dolgozni vele, négyfelé vettem, négy gombócot gyúrtam belőle, amíg az egyikkel dolgoztam a többi a hűtőben várt.Az alábbi képeken látszik az elkészítési folyamat, tehát egy gombóckát vékonyra nyújtottam, majd alulról felfelé feltekertem, mint a bejglit, a két végét aláhajtottam és felülről lenyomva újra kinyújtottam úgy bő ujjnyira, lekentem a tojásos tejföllel meghintettem köménymaggal, jó sűrűn és kiszaggattam, és sütőpapíros tepsire sorakoztattam. Az összes gombóccal végigcsináltam a műveleteket.Két gombócnyi pogácsát köménnyel, kétgombócnyit meg szezámmaggal szórtam le.Ebből az adagból rengeteg pogácsa lett, igaz a legkisebbel szaggattam, mert a férjem az apró pogit szereti.Ja, és ezt a posztot hétfőn írom és közben eszegetem a maradékot ami ugyanolyan puha és friss, mint tegnap, amikor elkészült.Mondtam már, hogy újabban imádom a pogácsákat, meg a sós, sajtos akármiket ???Pedig édesszájú vagyok, ki érti ezt.