Sonkás krumpligombóc tormaszósszal....

  • 2013.04.08.
  • 8

...Duendétől, ami szerintem szenzációs ötlet, ami már nem is a maradékhasznosítás kategória, hanem egy teljesen új étel.Mert hol van előírva, hogy csak édes, gyümölcsös krumpligombócokat lehet enni/készíteni.Itt a sós, sajtos, sonkás, tejszínes/tejfölös változat.Nem könnyű étel, nagyon laktató, kettőnél többet nem is lehet megenni egyszerre, férfiak esetleg hármat, de az a kettő/három nagyon finom, nyakonöntve a hozzá tökéletesen passzoló, harmonizáló tormaszósszal.Húsvétkor családi vendégváró fogás is lehet, előtte egy könnyű kis levessel.Izgalmas, nem mindennapi étel.Duende nagyon kreatív vagy.Sonkakrémkb.10-15 dkg füstölt sonka a kövér részével együtt ledarálva /késes robotban/egy maréknyi reszelt sajttal elkeverve, öszzegyúrva/ha szükséges, ha túl kemény lenne, mert sok a sovány rész benne, akkor 1-2 teáskanálnyi tejföllel lehet lazítani, de ne legyen híg!!!/Gombóctészta1 kg krumpli hajában puhára főzve, még melegen pucolva és egy tálban áttörve, langyosra hűteni1-2 tk.só
/vigyázni, mert a sonka ugyebár sós!!!/1 ek. olaj1 tojásrétesliszt annyi amennyit felvesz, tehát amikor összeáll puha, nyújtható tésztáválisztezett deszkán, pihentetés nélkül kinyújtottam és fánk szaggatóval köröket szaggattam.A sonkakrémből diónyi gombóckákat görgettem a két tenyerem között és mindegyik tésztakorongra tettem egyet-egyet, majd a tésztát összezártam, összecsipkedtem és azt is gombóccá görgettem a két tenyerem között.Csendesen lobogó, forró, sós vízben puhára főztem úgy, hogy amikor feljönnek a víz felszínére még 5 percig főzöm, ezalatt tutira átfő mindegyik, szűrőkanállal egy enyhén olajozott tálba szedtem valamennyit.Ajánlott azonnal tálalni, tetejét megszórva plusz reszelt sajttal, mert ekkor a legfinomabb, legpuhább, legkönnyebb.Tormaszósz5 dkg vajon5 dkg lisztet átpirítottam és felöntöttemkb.5 dl tejjel, azaz besamelt főztem, simára és mártás sűrűségűresó, bors hozzá1-2 ek. ecetes torma ízlés szerint szintén hozzákeverveegy jó maréknyi reszelt sajtot is beleolvasztottam és1-2 ek.tejföllel alakítottam még selymesebbé, könnyedebbé...előtte egy nagyon finom
könnyű zöldségleves volt, mert nálunk levesnek lennie kell ugyebár....2 db sárgarépa karikázva2 db fehérrépa karikázva10 dkg fagyott zöldborsófél zellergumó kis kockára1 karalábé kis kockára1 db vöröshagyma kis kockára aprítvapetrezselyem, lestyánsó, borsegy marék kiskocka tésztaolajA répákat
kb.1 ek. olajon megdinsztelem, amikor már szép sárga a zsiradék alatta hozzászórom a többi zöldséget is, felengedem annyi vízzel amennyi levest szeretnék, fűszerezem, sózom és puhára főzöm, ez 10 perc, végül egy maréknyi kiskocka tésztát szórok bele és azzal is még 4 percet főzöm és kész is.