HÁZI KÉSZÍTÉSŰ TESTRADÍR, TESTÁPOLÓ, FOLYÉKONY SZAPPAN

  • 2013.12.17.
  • 0

Nem lehet mindent házilag elkészíteni, több oka is van ennek. Egyrészt sokan ragaszkodnak a saját márkáikhoz, másrészt a saját készítésű sem minden esetben olcsóbb, illetve nem kifizetődő, pl. elvileg minden kozmetikumot elkészíthetünk, de ezekben nincs tartósítószer, és ha nem használjuk el időben, akkor pazarlás is. Sokat kutyulgattam az évek alatt és végülis 3 dolog az, ami szerintem könnyen elkészíthető, nem kell hozzá nagy tehetség, olcsóbb mint a bolti, hatékony, és ezeket nem nagyon köti a szavatossági idő, nekem beváltak. Egy házi készítésű arctonik pl. csak 3 hétig áll el, de én képtelen voltam ennyi idő alatt elhasználni, kis adagért pedig nem szerettem annyira pepecselni. Viszont egy tégely testradír, ha nem is használod mindennap, de kb. 6 hónapig eláll, eddig ez volt a tapasztalatom, a folyékony szappan pedig gyorsan fogy, itt nem gond a tartósítás, és a testápoló pedig csak 2-3 komponensből van, nincs annyi pepecselés, és normális ütemben ezt is elhasználja az ember még mielőtt megromlik. A bőrnek mindhárom készítmény jó, természetes anyagokból készülnek, otthon található vagy könnyen beszerezhető dolgok. HÁZI KÉSZÍTÉSŰ TESTRADÍR ALAPRECEPT: 1 rész olaj tetszés szerint. (legyen ez mondjuk egy kis tejfölöspohár, vagy fél tejfölöspohár)2 rész cukor vagy só5 csepp kedvenc illóolaj vagy reszelt citromhéjA cukor és a só lehetőleg finom szemcséjű legyen, ha viszont kimondottan érdes a bőr, amit kezelni kell, lehet nagyszemű só. A finom szemű só, vagy barna cukor a vékonyabb bőrnek is jó. Ha a só tengeri só, ez külön hatékony, mert tele van ásványi anyagokkal, és a só kevésbé oldódik az olajban mint a cukor. Az olaj lehet bármilyen, olívaolaj, kókuszolaj, búzacsíraolaj stb. A testradír összetevőit összekeverjük egy tégelyben és zuhanyozás előtt 1 evőkanálnyit a száraz bőrbe körkörös mozdulatokkal masszírozva eloszlatunk, majd a szokásos módon lezuhanyozunk.Ha már zuhanyozás, lehet a saját megszokott tusfürdővel, de kipróbálhatod a folyékony szappant is. Az én bőröm nem szereti a szappant ezért én egy olajos tusfürdőt, vagy tusfürdőhabot használok(tusfürdő és víz keveréke habosító adagolóban). De kézmosásra tökéletes ez a recept:HÁZI KÉSZÍTÉSŰ FOLYÉKONY SZAPPAN: 300g reszelt szappan, tetszés szerinti illatú vagy egy egyszerűbb, bioszappan4 liter vízHa illat nélküli szappant használtunk, akkor illóolajA vízben addig forraljuk a reszelt szappant, amíg fel nem oldódik teljesen, majd belekeverünk 10 csepp illóolajat és lehűtjük. Kb. 1 nap alatt szépen bezselésedik, időnként meg kell keverni vagy felrázni a nagy flakont, amibe tettük, ha túl sűrű az állaga, botmixerrel pürésítjük, majd áttesszük adagolós flakonokba. Kézmosásra ideális. Aki szereti a szappant, az zuhanyozásnál is szeretni fogja, de aki a szappanmentes tusfürdőkhöz van szokva, az nem biztos, de soha ne mondd, hogy soha!:DZuhanyozás után jöhet a testápoló, a legegyszerűbb formula, ami nálam bevált, az a seavaj különböző olajokkal higítva és hozzáadok 5-6 csepp illóolajat. Bár maga a seavaj is sokszor illatosított, szóval erre nem mindig van szükség. A kedvencem a mandulaolaj mert teljesen szagtalan, és extra hidratáló, bőrfeszesítő. A természetes zsiradékokból készült testápolók maradéktalanul felszívódnak a bőrbe, nem marad semmilyen film a bőr felszínén mint a paraffinos testápolóknál, de hozzá kell szokni, hogy egy kicsit tovább kell őket masszírozni a bőrbe, vagy kisebb mennyiség is elég, ha sietünk.TESTÁPOLÓ HÁZILAG SEAVAJBÓL:1 rész seavaj1 rész mandulaolaj, vagy jojobaolaj, esetleg szőlőmagolaj, vagy kókuszolaj, a lehetőségek számtalanok. 5-6 csepp illóolaj, pl mandarinAz adott olaj sűrűségétől is függ, hogy egy kicsit több kell majd bele, mivel a seavaj önmagában nagyon szilárd, lehetetlen jól felkenni így. Egy kis porcelánedényben gőz fölött melegítjük és mikor teljesen folyékony, elkeverjük benne a mandulaolajat, az illóolajat és áttesszük egy tégelybe, ahol lehűtjük. Tökéletesen kenhető állagú lesz, de ki-ki higíthatja tovább, a neki tetsző állagúra, ehhez egy kicsit több olaj kell, és kevesebb seavaj a legközelebbi készítésnél.