Miért fogyasszunk zöld leveleket? Mi az a zöld turmix? Mi az a Green Smoothie Lifestyle?

  • 2015.05.05.
  • 4

Már nagyon régóta tervezem, hogy megszületik ez a bejegyzés! A bejegyzés, ami a "mostohagyerek" zöld levelekről, azok rettentően fontos, az egészséges táplálkozásban betöltött szerepükről, helyes fogyasztásukról, és ízletes folyékony formájukról, a zöld turmixok forradalmáról szól. :-)Azok az olvasók, akik jártasak az egészséges táplálkozás területén, vagy csak nyitott szemmel járnak-kelnek a világban, már találkozhattak a gyümölcs turmixok, a smoothie-k egyre népszerűbb jelenségével. Sorra veszik át a teret az ízletes és egészséges gyümölcs turmixok a kávézók, és néha a zöldségesek pultjain is. Egyre több turmix bár nyílik és él önálló életet. A későbbiekben, majd megosztok veletek néhány gyömölcs turmix (smoothie) receptet is, de ma a főszerep a zöld turmix-é, a green smoothie-é! ;-)A zöld turmix egy teljesen új "étel csoport", mely előbb-utóbb méltó helyet fog elfoglalni táplálkozásunkban, és rutinszerűen, mint a kávé fogyasztás, a zöld turmix fogyasztás is napi szintű lesz, életstílussá válik.
A zöld levelűek fogyasztásának témája, és így a zöld turmixok is, egy rettentően nagy tárgykör, rengeteg információval, kutatással, kísérlettel és tapasztalattal. Akit érdekel a téma rengeteg anyag áll rendelkezésünkre az Interneten, és nyomtatott könyvek formájában is. Victoria Boutenko nevéhez fűződik a zöld turmix jelenség kialakulása, és elterjedése. A Boutenko család, mint nyers család vált híressé. Nagyszerű munkájukról is bőven találtok olvasnivalót az Interneten.
Megpróbálom nagyjából összeszedni a lényeget, a fontos impulzusokat, ami minket odavezetett, hogy kipróbáljuk, majd megszeressük a zöld levelek, a zöld turmixok fogyasztását! ;-)Honnan is kezdjem???...
Kezdjük ott, hogy egy átlag ember számára a zöld levelek nem többek, mint átlagos zöldségek, íztelen és unalmas saláták, melyek nyulaknak alkalmas rágcsálni valók.:-) Hát ebből a téves képből kellene eljutnunk pár bekezdés múlva oda, hogy elinduljatok a boltba, és vegyetek egy zacskó friss spenót levelet, pár érett gyümölcsöt, és jóízűen kortyolgassátok az ezekből nyert finom zöld turmixot. Nem lesz könnyű, de megpróbálom! Szóljatok, ha sikerült! ;-)Miért fogyasszunk rendszeresen zöld leveleket?MIÉRT FOGYASSZUNK RENDSZERESEN ZÖLD LEVELEKET?
1) A zöld levelek a klorofill egyik fő forrásai!
"Nem létezhetne élet napfény nélkül, és nem létezhetne élet klorofill nélkül. A klorofill lényegében folyékony napenergia, mely ősidők óta szolgál csodálatos gyógyítóként. Számtalan tudományos kutatási eredmény bizonyítja, hogy alig létezik olyan betegség, amelynél ne lehetne a klorofillal javulást elérni."
Forrás: Victoria BoutenkoBővebben olvashattok a klorofill pozitív tulajdonságairól egy korábbi bejegyzésemben.
2) A magas tápanyagtartalmú zöld levelek egyáltalán nem azonosak a zöldségekkel!
Téves kategorizálás. A megszokott zöldség fogyasztás, és a zöld levél fogyasztás két nagyon különböző dolog! Valójában két eltérő ételcsoportról van szó."A zöld leveleket soha nem foglalták bele az étrendi piramisba önálló ételcsoportként, mert az emberek soha nem tekintettek rájuk valódi ételként. A répa zöldjében sokkal több tápanyag van, mint a gyökerében, ám a vélemény, miszerint a zöld levelek nyulaknak, birkáknak és teheneknek valók, visszatartotta az embereket attól, hogy a répa zöldjét is beletegyék a salátájukba. Laza mozdulattal eldobjuk a répa legtáplálóbb részét!"Forrás: Victoria Boutenko
Nem akarlak untatni titeket számadatokkal, ezért, ha valakit érdekelnek a mért ásványi anyag és vitamin értékek különböző zöld levelekben, illetve különböző zöldségek gyökér és levél részeiben, nézze meg Victoria Boutenko: A nyers étel csodája című könyvében. Az ott található táblázatok az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium által kibocsátott értékek alapján készültek.
A mért adatok alapján megállapíthatjuk, hogy a zöld levelek ásványi anyag és vitamin tartalma jelentősen fedezik az ajánlott napi ásványi anyag- és vitamin tartalmat. Tehát nincs szükség mesterségesen előállított, vagy kapszulázott vitaminokra. Elég, ha megnöveljük a sötét zöld levelek napi bevitelét, és fokozatosan bevesszük az étrendünkbe azok fogyasztását.