Dombok felett, felhők alatt - Kőszeghegyalján nyitottpincéztünk

  • 2016.08.07.
  • 7

Robog a nyár, mint a gyorsvonat, hamarosan sós párájú kékséges tengerpartokra visz, ahol majd persze csurrannak-cseppennek borok is a pohárba, de addig is jó visszakanyarodni szinte a nyár elejére, és felidézni az akkori élményeket. Például a Pünkösd vasárnapit... Akkor nyitottak ki ugyanis Kőszeghegyalján - Cáktól a Pogány-hegyig - egyszerre a pincék, mi pedig ismét bekukkantottunk néhányba jól, ahogy tettük azt tavaly is
a Kőszeghegyaljai Nyitott Pince Napon.Mándli Borház - Fotók: Wawrzsák LászlóA nap mérlege: egy kis szőlőhegyi fíling némi muzsikaszóval, néhány szippantás a pincékből, no meg persze a borokból, egy kis D vitaminnal feltöltő szánsájn, és persze zöldellő szőlősorok, dimbek-dombok, no meg maguk a kőszegi borászok, akikhez második alkalommal látogattunk el a Soproni borvidékhez tartozó Kőszeg határában zajló eseményre. És ha már Soproni borvidék, akkor Csepreget is fontos megemlíteni, hiszen náluk előtte nap, szombaton nyíltak meg a pincék ajtajai (sajnos azt az eseményt más elfoglaltság miatt ki kellett hagynunk, viszont korábban már téli bortúráztunk náluk, most látom csak, hű de rég volt...)Szóval Kőszeghegyalján az idei év volt a nyolcadik alkalom, hogy a kisebb-nagyobb birtokkal rendelkező gazdák a hegyre hívták a borra, és a borászokra kíváncsi embereket.
- Az idei évben változtak némiképpen a szervezési előkészületek - ezt már Kampits Laci, a rendezvény egyik fő motorja mondta el nekünk. Idén ugyanis kizárólag a borászok összefogásával valósult meg a program, és folyamatosan bővítik a túra közbeni szolgáltatásokat is, például ingyenes buszjárattal könnyítették meg a kijutást az útvonal két pontjához. A tavalyi évben az időjárás nem volt éppen kegyes a rendezvényhez, esőnapot is kellett hirdetni, amely remek döntés volt, mert így morcos dagonya helyett szikrázó napsütésben lehetett fűszálat rágcsálva feküdni a fűben, kortyolgatni a borokat, bambulni bele a szőlősorokat hátukon "futópadoztató" lankákba, meg hallgatni a jófajta muzsikát, akárcsak idén.A kiindulási pont Cákon volt, a Tűzoltószertárnál, itt vehették magukhoz a nyitottpincézők a kóstolópoharat, és a kóstolójegyeket tartalmazó tömböt, illetve a helyi önkormányzat jóvoltából a cáki Műemléki Pincesort is ingyenesen látogathatták. A tavalyi ötlet - miszerint minden hegyi borász a kertjében, birtokán fogadott egy másik "kiállító" borászt - idén is nagyon jónak bizonyult. Mi csak egy rövidített, gyorsított túrát tettünk - időhiány miatt - a nyitott pincékben, így megmásztuk például a Mándli Borházba vezető igencsak meredek dombot, amely erőfeszítésért cserébe szuper panoráma, jó muzsika, illetve a gazda, Tibor, és családja, no meg persze boraik fogadtak minket.Aztán "gatyaféken" leereszkedve a dombról ellátogattunk még a több generációra visszanyúló Poncichter család legifjabb tagjához, Stefanich Kornélhoz, akinek birtokán már igencsak tetőzött a hangulat, már ami a zenés-táncos mulatságot illeti - köszönhetően Csepreg legfiatalabb szőlősgazdájának, a harmonikáján játszó Tóth Marcellnek. Mivel Kornél birtokán vendégként a bozsoki illetőségű
Gáspár Szabolcs (GazsiBor) is kóstoltatta borait, persze őt sem hagytuk poháron - és figyelmen - kívül.A pogányoki kis patakon átérve aztán Frank Jánosékhoz kanyarodtunk még be egy Kékfrankos és egy Pinot Noir kóstolására, majd - búcsúzóul - a Kampits Családi Pincébe tértünk be, ahol a megszokott kőszegi fajták - vagyis a Kékfrankos és a Blauburger - kóstolásán kívül egy amolyan, a fehérborok iránti növekvő igények miatt "kísérleti jelleggel" kis mennyiségben készített Furmintot is megmutatott nekünk Laci, akivel a kőszegi borászok közötti újításokról, a rövid- és hosszútávú tervekről is beszélgettünk, valamint arról a jól megfogalmazott marketing stratégia tervről, amelynek egyik lépése a Laci menedzselésével elkészült Kőszegi Bor, mint márkajelzés, és a hozzá tartozó összefoglaló honlap, amelynek segítségével részletesebben is megismerhetők a kőszegi borászok, a kőszegi rendezvények, programok, egyszóval a borvidék élete.A mi nyitottpincézős utunk kicsit rövid volt, de annál hosszabb út áll még a kőszegi borászok előtt, akikkel beszélgetve kiderült, hogy pincetechnológiai fejlesztésekben, és komoly marketing munkában látják a Kőszegi Bor, a kőszegi borászok, és a kőszeghegyaljai pincék jövőjét. Drukkolunk nekik!- A Kőszeghegyaljai Nyitott Pince Nap teljes képgalériája a Borgőz facebook oldalán -Fotók: Wawrzsák László