Pizzás csiga (gyors, fehérjedús)

  • 2014.05.01.
  • 3




Az utóbbi időszakban próbálom magam alacsony szénhidráttartalmú dolgokon tartani, ami azt eredményezi, hogy a szemeim előtt állandóan tészták lebegnek. Néha úgy érzem magam, mint egy 80-s évekbeli ZS kategóriás horrorfilm főszereplője, akinek orrán száján spagetti lóg ki, az élethű belső szervek helyett....Na szóval, tésztára vágyom. De ezt ugyebár el kell nyomni, mert nem nem szerencsés. Szénhidrát természetesen kell (mielőtt valaki beleöl egy tál gőzölgő spagettibe), de nem mindegy sem a mennyiség, sem a minőség.Tegnap épp kakaós csigáról ábrándoztam, de elfogyott a nyírfacukrom, kókuszvirág cukrom kevés, édesítőszert meg most nem akartam. Ezért hirtelen bevillant a pizzás csiga, hiszen én azt is nagyon szerettem, megboldogult kórosan elhízott életemben. Csináltam már korábban, élesztővel, sikérrel, ezzel azzal. De mostanában sem időm, sem hozzávalóm. És a szénhidrát is viszonylag sok volt benne.HÁHÁ...de van ugye a gyors, túró alapú kakaós csiga. Ezt alapul véve, átalakítva, kis csavarral,elkészült egy fehérjében kifejezetten dús, szénhidrátban viszont rém alacsony csiga.Hozzávalók:Tésztához:- 350 g zsírszegény túró- 2-3 db tojás fehérje- 90 g zabkorpa- 20 g útifű maghéj
- 1 kk. sóTöltelékhez:- 130 g sűrített paradicsom- 40 g reszelt sajt- bors, oregano, fokhagyma (vagy ízlés szerinti fűszerezés)


Ha a hozzávalók megvannak, lássuk a medvét....azaz a csigát:A túrót és a tojást jól elkevered. Én egy kis robotgépbe tettem, hogy egy sima, homogén masszát kapjak. Ezek után tálba öntöttem, sóztam, és beledolgoztam a korpát, valamint a maghéjat.(Az útifű maghéj nem egy olcsó játék hülye gyerekeknek hozzávaló, viszont rengeteg jótékony hatással bír a bélszerkezetedre nézve. Arról ne is beszéljünk, hogy gyakorlatilag semmi kalória nincs benne, az emészthetetlen rostjainak köszönhetően. Viszont óriási a nedvszívó képessége, így csudásan összetartja a tésztánkat, nem kell attól félni, hogy szétesik. Viszont olvastam, hogy 6 év alatti gyerkőcök csak orvosi javaslatra egyék, úgyhogy nekik jobb nem erőltetni. Kiválthatod zabkorpával, vagy tk. liszttel is, ha nagyon nem akarsz rá beruházni.)Ha a tésztánk összeállt, bevágod a hűtőbe legalább fél órára pihenni. Ez idő alatt a korpa és a maghéj megszívja magát nedvességgel.Amíg vársz a tésztára, a paradicsomot fűszerezed, és belekevered a reszelt sajtot. Ha gondolod...én gondoltam...könnyebb volt lemérni így a ténylegesen felhasznált sajt mennyiségét :D. De utólag is szórhatod.Ha a tészta kellően összeállt, jön a következő lépés. Ha van szilikonos cuccosod, amin nyújtod a tésztát, akkor HURRÁ!! Ha nincsen kapj elő egy folpackot, és két hosszabb csíkkal terítsed le vele a nyújtódeszkát, hogy fedjék egymást. Dobd rá a tésztát, és takard le, két csík, szintén egymást fedő folpackkal. A tésztát ennek segítségével úgy tudod kinyújtani, hogy nem ragad a sodrófára, így sem a sodrófa anyukája, sem a tészta anyukája, sem az én anyukám nem fog szóba kerülni a nyújtás során.Ha a tésztát olyan fél cm vastag, téglalap formára nyújtottad, lekapod a felső folpackot, és megkened a paradicsomos masszával úgy, hogy a hosszabbik végeit lehetőleg 2-3 cm-re elkerülje az. Az alsó folpack segítségével felcsavarod, majd kb. 10 cm vastagan felszeleteled.Sütőpapírral bélelt tepsibe teszed, a tetejüket lenyomigálod. Figyeld, hogy ne érjenek egymáshoz a csiguszok, mert sülés közben még nőni fognak.200 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre hőlégkevergeted.Az íze tökéletes, a tölteléket bátran variálhatod.Az én csigáim adatai a következőek:
(kb. 50g/db)100 gramm tápértéke:


kcal: 172.19


fehérje: 14.57


szénhidrát: 18.07


zsír: 4.43Megmondtam, vagy megmondtam, hogy ez aztán az alakbarát pizzás csiga? Könny szökik a szemembe eme adatok láttán!! Ó, és persze eheted este is! Hát nem csodálatos ?:D