Lángos

  • 2013.12.14.
  • 6




Igen! Jól látod, LÁNGOS :)!A lángosról nekem mindig a strandolás, és a hasfájás jut az eszembe. Mikor családdal mentünk a strandra, apám sűrűn vett jó nagy, sajttal, tejföllel megszórt lángost. Én be is nyomtam azt lelkesen, aztán persze attól a rengeteg olajtól olyan hascsikarásom volt, hogy mindig megfogadtam: SOHA TÖBBET!! Természetesen nem tudtam betartani, és máskor is ettem :)!


Egyik nap a fórum egyik nagyra becsült tagja, szóba hozta a lángost. Természetesen megkívántam, mert ezer éve nem ettem. Mikor vásárba megyünk, látom én, hogy ott van, és azt is tudom, hogy finom...de a magam 29 évével már belátom, hogy amitől fáj a hasam, az nekem nem jó :)!No tehát kitaláltam, hogy kisütöm a magam kis zabos lángosát, mert annyira nem hagyott nyugodni a lángos iránti vágy!Jelentem, ízre tökéletes, és mivel nem tocsog az olajban, a hasam sem fájt tőle! :)A RECEPT: (2 db)- 100 g zabkorpa- 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt- 20 g búzasikér- 1 csipet só- 12 g élesztő- 150 ml víz- 4 g barna nádcukor- 1 nagy kanál
kókuszzsír,
a sütéshez

Kezdetnek az élesztőt felfuttatod a langyos, cukros vízben, majd fogod a száraz hozzávalóidat, és összekevered őket. Jó alaposan átgyúrogatod, és megkeleszted.Én még tegnap este gyúrtam be, és azon melegében bevágtam a hűtőbe. Ez akkor jó, ha reggelire szeretnéd elkészíteni.Ha megkelt, fogsz egy serpenyőt, és felforrósítod benne a kókuszzsírt. A tésztát ketté választod, és a kezeddel kinyújtogatod, majd belerakod a zsírba. Mikor az egyik oldala szép aranybarna, megfordítod, és készre sütöd.

A tetejére rakhatsz zsírszegény tejfölt, zsírszegény sajttal, de akár fokhagymás kókuszzsírral is megkenheted. Én a tejfölöset szeretem, ezért azt csináltam :)!

Kalória tekintetében nem annyira gyengus, viszont egyáltalán nem terheli meg a gyomrot, a kókuszzsírt pedig égeti a szervezet, és nem raktározza. Innen nézve pedig, bizony tökéletes reggeli!

100 gramm tápértéke:


kcal: 286.95


fehérje: 11.67


szénhidrát: 33.23


zsír: 11.76

Címkék

Reggelik Lángos