Korpás zsemle

  • 2013.09.17.
  • 2





Az utóbbi időben megint szeretem magam megsütni a pékárukat. Rendszerint kenyeret dobok össze, de most a zsemlét választottam. Ennek leginkább az az oka, hogy sokkal könnyebb félbe vágni, mint azzal próbálkozni, hogy a kenyeret papír vékonyra szeljem fel.Ami a házi készítésű zsömi mellett szól, az az, hogy egy darabtól garantáltan jól laksz, és sok egészséges rostot tartalmaz. Ráadásul nincs is jobb, mint nézegetni a saját kezeddel készített kis zsemléket.A RECEPT:- 650 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt- 50 g búzasikér- 200 g zabkorpa- 100 g zabpehely- 2 dl langyos tej- 4 dl langyos víz- 25 g élesztő- 1 kk. nádcukor - só (ízlés szerint)- 15 g kókuszzsír (vagy vaj)


A langyos tejet és vizet összeöntöd, és a cukorral felfuttatod benne az élesztőt. A száraz hozzávalókat összekevered, majd a közepébe kis lyukat fúrsz, és beleöntöd az élesztős tejet, és az olvasztott kókuszzsírt. Ezt frankón összegyúrod, megdagasztod, és letakarva legalább egy órát keleszted. Miután megkelt, kis zsömléket hömbölgetsz a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszed, és letakarva keleszted még legalább fél órát.180 fokos sütőben, kb 30-35 perc alatt készre sütöd.


Reggelire tökéletes megoldás. Egy szendvics belőle, és délig meg se nyikkan a gyomrod:)!!