Citromos fonatok

  • 2012.09.13.
  • 9

Édes kelttésztából készítettem ezeket a fonatokat, de nem a régi, megszokott receptemet használtam ezúttal. A tésztába nem tettem tojássárgáját, csak tojásfehérjét, és több cukrot, ill. citromlevet is. Finom, vattaszerű tésztát kaptam, vaníliás-citromos ízű, édes péksüteményt.Én hajlamos vagyok túlkeleszteni a tésztát, pedig nem szabad, mert akkor nem lehet szépen fonni. Viszonylag kemény, rugalmas, nem ragadós tésztát kell készítenünk, hogy a fonatok szépen mutassanak.
Ötös fonással fontam a kalácskákat, a fonás menete megnézhető
itt.Hozzávalók:60 dkg finomliszt1 cs. porélesztő14 dkg cukor2,5 - 3 dl tej6 dkg vaj2 tojásfehérje1 citrom reszelt héja, és felének a leve1 cs. vaníliás cukorcsipet sóA kenéshez:1 tojás sárgájafél citrom leveporcukorA lisztet a dagasztógépbe tettem, elkevertem benne a sót. Rászórtam az élesztőt és a cukrot. Egy csészében meglangyosítottam a tejet és a vajat egyszerre, ráöntöttem a lisztes keverékre, hozzáadtam a tojásfehérjéket , a citromlevet és héjat is. A géppel sima tésztát gyúrattam, majd hagytam egy kicsit pihenni. Újra átgyúrattam, majd lisztezett deszkán 10 egyenlő részre osztottam. Egyenként 5 kis szálból elkészítettem a fonatokat. Amíg a sütő melegedett, kelesztettem a kis kalácsokat, közben lekentem őket a mázzal. (A tojássárgájához hozzáadtam a citromlevet és annyi porcukrot, hogy sűrű masszát kapjak.) 180 fokos sütőben szép színűre sütöttem.