Bejgli

  • 2012.01.18.
  • 3

Kb. 25 éves konyhai pályafutásom első! olyan bejglisütése történt karácsony előtt, amikor is egyetlen rúd sem repedt ki. Íme:Alig akartam hinni a szememnek, amikor megláttam, mivel ilyen még nem történt velem :)Meg is osztom gyorsan a készítés módját, hátha másnak is sikere lesz vele.A tésztája egyszerű bejglitészta, viszont nem az általam hagyományosnak vélt töltelékkel dolgoztam, hanem elkészítésének menetét Alíztól vettem, innen. Számomra ez különleges, hogy almát tesznek a beigli töltelékébe, mi soha nem így készítettük. Most úgy gondoltam kipróbálom, és nem csalódtam benne. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy ezért maradtak egyben a rudak, vagy sem, ez majd a következő sütésnél derül csak ki.Hozzávalók (6 rúdhoz):A tésztához:90 dkg liszt20 dkg vaj18 dkg zsír2 kisebb tojás10 dkg porcukor1 zacskó szárított élesztő1-2 ek. tejfölkevés vízcsipet sóA töltelékekhez:30-30 dkg darált dió, ill. mákporcukorreszelt citromhéjvaníliáscukorfahéjminden rúdhoz 1 kisebb almaA kenéshez:1 tojásA lisztben elkevertem a sót, a porcukrot és a szárított élesztőt. Hozzáadtam a zsiradékot, a tojást és a tejfölt, majd dagasztógéppel összedolgoztattam. Annyi langyos vizet adtam hozzá, hogy közepesen kemény, rugalmas tésztát kapjak. Amíg dolgozott a gép, előkészítettem a töltelékeket. A mákhoz porcukrot és vaníliáscukrot kevertem, adtam hozzá kevés fahéjat és reszelt citromhéjat. Ugyanígy jártam el a dióval is, az almákat meghámoztam.A tésztát 6 egyenlő részre osztottam. Nem pihentettem egyáltalán, nem volt rá időm. Kinyújtottam a tésztát, egyenletesen megszórtam a mákos-cukros keverékkel, csak úgy szárazon. Ráreszeltem egy almát, jól elosztottam a tetején. A tészta oldalát behajtottam, feltekertem. Ugyanígy készítettem még két mákos rudat, és három dióst. A rudakat lekentem először tojássárgával, majd kb. negyed óra múlva fehérjével is. Fogpiszkálóval megszurkáltam, majd 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.Az almától csodálatosan finom szaftos lett a töltelék úgy, hogy nem nyomta szét a tésztát. Alíznak köszönöm szépen a sok infót és a remek ötletet. :)

Címkék

Diós Mákos Ünnepre