Pozsonyi kocka-szerűség :)

  • 2011.11.03.
  • 0

Már nagyon régóta szemeztem ezzel az édességgel, de nem volt hozzá receptem. Nézelődtem a neten, de igazából egyik recept sem tetszett. Az egyikben a mák mennyiségét sokalltam a tésztához képest, a másikban éppen fordítva. Aztán sokéves konyhai tapasztalataimat és ösztöneimet bevetve alkottam egy saját verziót. Meglepően finom lett. Kellőképpen szaftos és pikáns, teljesen eltaláltam a mennyiségeket. Szép kiadós adag lett belőle.Hozzávalók:50 dkg kockatészta4 tojás30 dkg porcukor1 cs. vaníliáscukor20 dkg vaj4 dl tejfölfél citrom reszelt héjasó15 dkg darált mák4 evőkanál baracklekvárA tepsi kikenéséhez:vaj és zsemlemorzsaA száraztésztát bő, sós vízben feltettem főni. A tojások sárgáját összekevertem a porcukorral, a vaníliáscukorral, a reszelt citromhéjjal, az olvasztott vajjal és a tejföllel. A tojásfehérjéket (csipet sóval) kemény habbá vertem. A megfőtt, még forró tésztát belekevertem a tojássárgás masszába, a tojáshabot lazán hozzákevertem.Tűzálló tálat vajjal kikentem, zsemlemorzsával megszórtam. Első rétegként a tojásos-tésztás massza egynegyedét terítettem a tepsibe. Vastagon megszórtam mákkal, majd csepegtettem rá a baracklekvárból. Csak nagyon kevés lekvárt tettem rá, nekem nem kívánkozott sok lekvár a vaníliás-citromos keverékhez. Tovább rétegeztem az összetevőket, a tetejére tésztás keverék került.180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje itt-ott barnás színt nem kapott.

Címkék

Desszert Mákos