Citromos-kakaós torta szülinapra

  • 2011.05.10.
  • 2

Ezt a tortát még decemberben készítettem a kisfiam 12. születésnapjára. Csak éppen posztolni felejtettem el :(Most pótolom a teljes leírással.Hozzávalók:A piskótához:35 dkg finomliszt1 cs. sütőpor4 tojás25 dkg cukor1,5 dl tej1,5 dl olajcsipet sóA krémhez:30 dkg porcukor4 tojás1 dl tej3 evőkanál finomliszt1 evőkanál vaníliakivonat1 citrom leve és reszelt héja1 evőkanál kakaó rum ízlés szerint25 dkg vaj3,5 dl habtejszínA citromos krémrétegek közé:4 dkg étcsokoládéA bevonáshoz:40 dkg fehér fondantmassza15 dkg kék fondantmasszaA számhoz és a betűhöz:2 dkg étcsokoládéElőször a krémet készítettem el. Habverővel összekevertem a hozzávalókat, a tejszín, a kakaó és a rum kivételével. Lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett besűrítettem, majd kihűtöttem. A tejszínt kemény habbá vertem, a krémbe forgattam. A krém egynegyed részébe belekevertem a kakaót és a rumot.A piskótához a lisztben elkevertem a sütőport. A tojások fehérjét 5 dkg porcukorral és a sóval kemény habbá vertem. A tojások sárgáját 20 dkg cukorral, az olajjal és a tejjel habosra kevertem. Hozzáadtam a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgattam a habot is. 24 cm átmérőjű tortagyűrű aljába sütőpapírt vágtam, a piskótát 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.A kihűlt piskótát 3 lapba vágtam. Az első lapra kentem a citromos krém egyharmadát. Mikróban felolvasztottam a 4 dkg csokoládét, vékonyan elkentem a krémrétegen. Hűtőbe tettem, amíg a csokoládé meg nem dermedt. Ezután rákentem a citromos krém második harmadát. Ráfektettem a középső tortalapot, amit megkentem a kakaós krémmel. Rátettem a harmadik tortalapot. A maradék citromos krémmel kívülről bevontam a tortát. Egy éjszakán át a hűtőben pihent.Pillecukorból készítettem fondantmasszát (leírása itt), amelyet mikróban langyosra melegítettem, alaposan átgyúrtam. A fehér fondantmasszával bevontam a tortát, a kékkel masnit formázva díszítettem. A masni nem áll meg magától ilyen szépen, száradásig kis papírgalacsinokkal támasztottam meg a szalagot.
Az M betűt és a számokat fehér lapra rajzoltam, a lapot átlátszó irattartó fóliába csúsztattam. A csokoládét mikróban felolvasztottam, nejlonzacskó sarkába kanalaztam. A zacskót összefogtam, a sarkára pici lyukat vágtam. Megrajzoltam a számok/betű körvonalait, majd kitöltöttem a belsejüket is a csokoládéval. Hagytam teljesen megdermedni. A csokoládészámokat óvatosan leválasztottam a fóliáról, díszítésként a torta tetejére tettem őket.Úgy emlékszem, nagyon finom volt :)))