Cukkini - lasagne

  • 2013.04.28.
  • 6


Itt a blogon szerepelt már korábban
egy cukkinis lasagne recept, de ez a mostani sokban eltér attól.:-) Pl. ez a variáció nem csak hús-, tej- és tojás-, hanem gluténmentes is!:-) Mert hogy a lasagne lapokat cukkini-szeletek helyettesítik. És alig főzött-sütött!:-) Érdemes karakteresen ízesíteni, mert bőven elbírja!:-) A mandulakrémes szósz pedig akár el is hagyható szerintem a tetejéről, illetve ha mégis ráteszi valaki, akkor jól sózza-borsozza meg, mert elég édes a mandulakrém magában!Cukkini - lasagneHozzávalók (1 főre!):180 g natúr tofu1 vöröshagyma, felaprítva1 gerezd fokhagyma, aprítva120 g sárgarépa, finomra aprítvakb. 4 ek. olívaolaj 130 g paradicsom sűrítmény1 tk. szárított oregánó1,5 tk. agave szirup70 ml víz (eredetileg vörös bor, de én azt nem használok)só, bors1/2 csokor bazsalikom, felaprítva1 cukkini15 g natúr fehér mandulakrém10 ml vízMelegítsük elő a sütőt 250 fokra.A tofut morzsoljuk szét villával. 2 ek. felforrósított olívaolajon pirítsuk a tofut 3 percig, majd adjuk hozzá a zöldségeket és még 3 percig pirítsuk együtt. Keverjük bele a paradicsom-sűrítményt, az oregánót és az agave szirupot. Öntsük fel a vízzel, sózzuk-borsozzuk, és 1,5 percig főzzük még együtt. Vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a felaprított bazsalikomot. A mandulaszószhoz keverjük el a mandulakrémet a vízzel, sózzuk-borsozzuk. A cukkinit egy zöldséghámozóval vágjunk nagyon vékony szeletekre, és sózzuk kicsit, illetve locsoljunk rá 1 ek. olívaolajat. Fektessünk néhány cukkini-szeletet egy tepsi aljára, rá 2 ek. bolognai mártást, és így folytassuk tovább a rétegezést! A tetejére kenjük rá a mandulakrémet, és toljuk a sütőbe kb. 5 percre.Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit