Variációk islerre

  • 2017.12.17.
  • 0

Az isler az a karácsonyi süti, amit minden évben elkészítek az ünnepekre. Egyrészt nyilván azért, mert nagyon sokáig eláll, sokáig lehet rájárni. Másrészt meg azért, mert elképesztően jól lehet variálni az alapreceptet - nem volt még két olyan karácsony, amire ugyanazt az isler-változatot készítettem volna el. Ebben a posztban néhány ötletet szeretnék adni nektek egy csokorba gyűjtve, hátha ti is kipróbálnátok egy, a klasszikustól eltérő isler-variációt idén karácsonyra.A különféle változatok előtt nézzük meg azonban az általam használt alapreceptet!ISLER - ALAPRECEPTOmlós tészta:- 200 g liszt- 120 g hideg vaj kockákra vágva- 70 g darált olajos mag- 60 g porcukor- egy csipet Maldon só- kb. egy kisebb egész tojásTöltelék:- kb. 5-6 ek. sűrűbb lekvárBevonás:- 200 g csokoládéAz omlós tésztához az összes hozzávalót a tojás kivételével egy S-késes aprítógépben vagy kézzel morzsásra dolgozom. Hozzáadom a tojást is, és gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát. Érdemes a tojást több részletben hozzáadni és közben figyelni, hogy mennyit vesz fel a tészta. De ha véletlen kicsit többet adunk hozzá, egy kevés plusz liszttel tudjuk javítani. A kész tésztát alufóliába csomagolom, és a hűtőbe teszem kb. két órára.A lehűlt tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtom, és korongokat szaggatok ki belőle. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni.A betöltéshez sűrűbb lekvárra van szükségünk. Ha nem elég sűrű a lekvárunk, érdemes egy kevés pektinnel átforralni. A lekvár sűrűségétől függően 150 grammhoz 2-3 gramm pektint érdemes számolni. A pektint összekeverem egy evőkanál cukorral, melegítés közben a lekvárhoz adom, majd egy-két percig forralom és teljesen kihűtöm. A lekvárral összeragasztom a kihűlt tésztakorongokat.A bevonáshoz a csokoládét megolvasztom és temperálom. A lekvárral összeragasztott korongokat két ujjal óvatosan megfogom, és egyenként kimártom a csokiban. Óvatosan lerázom a felesleget, majd sütőpapírral bélelt tálcára teszem. Hűtőbe teszem, míg a csokoládé megszilárdul.A kész islereket szobahőmérsékleten, légmentesen záró dobozban tárolom. Ebből a mennyiségből 20 darab 6 cm átmérőjű isler lesz.HOGYAN VARIÁLHATJUK AZ ALAPRECEPTET?Az alaprecept mindhárom részénél - az omlós tésztánál, a tölteléknél és a bevonatnál - nagyon jól variálható. A lényeg, hogy harmonikus ízkombinációt hozzunk létre.- Omlós tészta: itt egyrészt változtathatjuk, hogy milyen olajos magokat használunk - dió, mogyoró, mandula, pisztácia, földimogyoró, sőt kakaóbabliszt. Másrészt a liszt egy részét is lecserélhetjük egyéb ízesítőkre: kakaóporra, matcha porra, darált mákra például. Harmadrészt adhatunk további ízesítőket az omlós tészta alapreceptjéhez: fűszereket (vanília, fahéj, mézeskalácsfűszer, kardamom stb.), citrusok (citrom, narancs) reszelt héját, őrölt kávét stb.- Töltelék: gyakorlatilag bármilyen lekvárt használhatunk. Lekváron kívül persze egyéb töltelékek is jöhetnek (ganache, sóskaramell például), de akkor már tényleg nagyon elrugaszkodunk az islertől :)- Bevonat: bármilyen csokoládét választhatunk a bevonáshoz (ét-, tej-, fehér és karamellizált fehér csokoládé); a lényeg, hogy a csokoládé ízben passzoljon az omlós tésztához és a töltelékhez.- Díszítés: itt természetesen megint szabad az út a fantáziának :)KEDVENC ISLER-VÁLTOZATAIM1) Matchás islerAz omlós tésztánál itt mandulalisztet használok, kerül bele 1 ek. matcha por, és ízesítésnek egy kezeletlen citrom reszelt héja. Fűszernek vanília vagy mozsárban összetört sansho bors egészíti még ki szuperül ezt az omlós tésztát.A tölteléknek itt valamilyen citrusos-savas lekvár passzol nagyon: az én kedvencem a passiógyümölcsös baracklekvár, de szuper lehet még narancslekvárral, vagy málnával a piros bogyós gyümölcsök közül. Idén citromos birslekvárral is kipróbáltam; a birs-matcha kombó is nagyon jól működik.Bevonatnak mehet étcsokoládé, vagy ha fehér csokisak vagyunk, akkor egy teáskanálnyi matchával színezett fehér csokoládé.A díszítés itt a képen most textúrafóliával készült: a még meg nem szilárdult csokibevonatra előre méretre vágott textúrafólia-darabokat helyezek. Amikor megszilárdult a csoki, szépen le lehet húzni, és megmarad a minta.2) Kávés-feketeribizlis islerAz omlós tésztánál a lisztből 20 grammot holland kakaóporra cserélek és darált dióval készítem. Ízesítésnek megy még bele 10 gramm őrölt kávé (a legjobb egy világosabb pörkölésű, gyümölcsösebb etióp vagy kenyai kávé). Nem baj, ha a kávé nincs finomra őrölve és kicsit haraphatóbb-roppanós marad a tésztában.A töltelék feketeribizli-borssal ízesített feketeribizli-lekvár, de málna vagy meggy is szuper lesz hozzá.3) Epres-fehér csokis isler

Címkék

Alapreceptek Isler