St. Honoré torta

  • 2017.04.03.
  • 7

Két nagy kedvencem találkozik ebben a klasszikus francia tortában: a zizegős, karamellizált leveles tészta és az égetett tésztából készült fánkocskák. A fánkocskákat puha vaníliakrémmel töltjük, a tetejükre pedig vékony karamellréteg kerül, így kívül finom roppanósak lesznek. Az igazi vaníliával készült illatos tejszínhab pedig már csak a ráadás...Nem mondom, munkaigényes torta, de egyes részeit előre is elkészíthetjük: a hajtogatott leveles tészta simán bírja a fagyasztóban, a vaníliás cukrászkrém szintén elkészíthető egy-két nappal korábban. Eredetileg egyébként chiboust krémmel készül, aminek az alapja szintén a cukrászkrém, csak egy tojáshabbal lazított verziója. Fogyasztani mindenképp frissen érdemes a tortát, amikor még szuperropogós a leveles tészta is, meg a fánkocskák is.A nevét egyébként a cukrászok és pékek francia védőszentjéről kapta: Szent Honoré (vagy Honoratus) Amiens püspöke volt Kr. u. 600 körül.Hozzávalók:Tortaalap:- 250 g leveles vajas tészta- kb. 3 ek. porcukorFánkocskák:- egy adag égetett tésztaCukrászkrém:- 250 g tej- 60 g világos nádcukor- 3 tojássárga- 1 rúd vanília- 22 g kukoricakeményítő- 25 g szobahőmérsékletű vajKaramell:- kb. 150 g világos nádcukor- egy csipet Maldon sóTejszínhabkrém (chantilly):- 200 g habtejszín- 1 rúd vanília- kb. 2 ek. porcukorA leveles vajas tésztát érdemes házilag elkészíteni - aki már kóstolta, milyen az, annak nem kell magyaráznom hogy miért, aki még nem, az meg egyszer mindenképp próbálja ki! :) Erről egy fázisfotókkal illusztrált leírásomat megtaláljátok a Díványon ezen a linken. Érdemes akár nagyobb mennyiséget is készíteni belőle és 200-250 grammos adagokban lefagyasztani.A kész leveles tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastag kör alakra nyújtom, majd egy 24 cm átmérőjű tortakarikát ráteszek, és körbevágom. Ez a tésztalap lesz a tortánk alapja. Óvatosan átemelem egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egyenletes rétegben porcukrot szitálok rá. Ráterítek egy sütőpapírt, lesúlyozom egy kisebb tepsivel, és így sütöm 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 percig. Ekkor leveszem róla a súlyt, és további pár percig sütöm, míg a cukorréteg rá nem karamellizálódik teljesen és aranybarna nem lesz. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.Égetett tésztából kis fánkocskákat készítek: ehhez pontos receptet itt találtok a blogon:
kb. fél adagból bőven elég elkészíteni ehhez a tortához. A kész fánkocskákat szintén hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.A vaníliás cukrászkrémhez a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliarúd magjait és a keményítőt csomómentesre keverem, majd fokozatosan hozzáadom a tejet is. Pudingsűrűségűre főzöm, majd leveszem a tűzről, és pár perc múlva belekeverem a vajat is. Folpackot simítok a krém felületére, hogy ne bőrösödjön, majd teljesen kihűtöm, Érdemes már előző nap elkészíteni. A kihűlt krémet kisméretű, sima csővéggel ellátott habzsákba töltöm, és alulról óvatosan megtöltöm a fánkokat.
A világos nádcukorból karamellt készítek, kis sót adok hozzá, majd ebben mártom meg a vaníliakrémmel töltött fánkocskák tetejét. Ha a karamell közben kezdene sűrűsödni-szilárdulni, akkor kicsit visszateszem a tűzhelyre és megmelegítem, míg újra folyós nem lesz. A karamellel bevont fánkokat egy-egy pötty karamell segítségével körben ráragasztom a leveles tésztából készült alapra.
A tejszínhabból, a vaníliarúd magjaiból és ízlés szerinti mennyiségű porcukorból kemény habot verek. Habzsákba töltöm, és habrózsákat nyomok a leveles tésztás tortalap üres részeire tetszés szerint.