Joghurtos ribizlimousse mákkal

  • 2016.06.28.
  • 8

Nagyon szeretem a savanykás ribizlit mákkal párosítani, már korábban egy ribizlihabos mákos cupcake is született így a Díványon. Ahogy megláttam az első ribizliket a piacon, megint ez a párosítás ugrott be, így született ez a desszert. Az alapja ribizliszemekkel szórt mákos vajas lap, erre pedig habkönnyű joghurtos ribizlimousse kerül. Tényleg szuper üdítő-savanykás lett a joghurttól és a ribizlitől. Nagyon gyorsan elkészül: a vajas lapot és a mousse-t pillanatok alatt össze lehet állítani, a színtelen glaze-t pedig akár el is lehet hagyni, ha rögtön tálaljuk kiengedés után. Sőt, akár kiengedés nélkül, fagyasztott desszertként is tálalhatjuk: a zselatin a mousse-ban meg fogja akadályozni a jegesedést, a vajas lap pedig jól bírja a fagyasztást, már korábban is használtam jégkrémtortáknál.Hozzávalók hat desszerthez:Mákos vajas lap (Desszert.Neked alapreceptjéből kiindulva):- 60 g puha vaj- 60 g porcukor (nálam nádcukorból)- 60 g tojás- 45 g liszt (nálam világos tönkölyliszt)- 15 g darált mák- egy kezeletlen citrom héja- egy marék ribizliRibizlimousse:- 115 g ribizlipüré (kb. 250 g ribizliből)- 115 g görög joghurt- 50 g világos nádcukor- 2,5 lap zselatin- 100 g habtejszínÁtlátszó glaze:- 240 g víz- 10 g akácméz- 30 g világos nádcukor- 8 g pektinA vajas laphoz a puha vajat a porcukorral habosra keverem egy elektromos mixer segítségével. Két-három részletben hozzáadom a lazán felvert tojást is, végül beleforgatom a lisztet, a mákot és a lereszelt citromhéjat. Szűk egy centi vastagon elterítem egy sütőpapírral bélelt tepsin a masszát, megszórom ribizliszemekkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm (kb. 10 perc). Hagyom kihűlni, majd hat darab, kb. hat centi átmérőjű korongot szúrok ki belőle.A ribizlimousse-hoz a ribizlit leturmixolom, majd szitán átpasszírozom. Az így kapott ribizlipürét a cukorral forrásig melegítem, majd feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzákeverem a görög joghurtot is, és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor hozzáforgatom a habbá vert tejszínt két részletben.Félgömb szilikon formában (nálam 7 cm átmérőjű mélyedésekkel) állítom össze.
A hat mélyedésben elosztom a ribizlihabot, majd óvatosan ráhelyezek mindegyikre egy-egy korong mákos vajas lapot. Fagyasztóban kifagyasztom.Az átlátszó glazúrhoz a vizet a mézzel melegíteni kezdem, a cukrot pedig elkeverem a pektinnel. Amikor már kb. csípősre melegedett a mézes víz, hozzáadom a cukros pektint, felforralom, és állandó kavarás mellett egy-két percig főzöm. Kihűtöm kb. 35 fokosra, majd áthúzom vele a rácsra helyezett desszerteket.Tipp: Ha egy kis plusz ropogósságot szeretnénk még belevinni a desszertbe, összeállítás előtt kenjük meg a vajaslap-korongokat vékonyan olvasztott fehér csokoládéval, tegyük hűtőbe, míg a csokoládé meg nem szilárdul, majd a csokoládéval lekent felükkel lefelé zárjuk le velük a mousse-réteget a szilikon formában.