Karamellizált fehér csokis blondie kakaóbabtörettel

  • 2014.10.10.
  • 7

Ahogy korábban is írtam, a blog picit más irányt vesz, ennek szellemében most egy sütireceptet hoztam - amiből természetesen nem hiányozhat a csokoládé :) A brownie "testvére," a blondie, azaz a kis szőke klasszikusan fehér csokoládéval készül. Mivel nem vagyok nagy fehér csokis, eddig nem is izgatott különösebben, hogy kipróbáljam ezt a süteményt. Na de aztán beugrott, hogy a nagy kedvencemmel, a karamellizált fehér csokival kellene tennem egy próbát! A blondie nagyon jól működött a házilag karamellizált fehér csokival, nagyon jó szaftos lett az állaga, és a karamelles íz is jól érződik rajta. A blondie-t én kakaóbabtörettel és füstölt Maldon sóval egészítettem ki: ezek szépen kiegyensúlyozzák a süti alap édességét, illetve a kakaóbabtöret izgalmasan ropogóssá is teszi a textúráját.Hozzávalók kb. 9-12 nagyobb kockához:- 115 g vaj- 100 g nádcukor- 115 g karamellizált fehér csokoládé- 2 tojás- 140 g liszt- 1 tk. sütőpor- kb. 30-40 g kakaóbabtöret- kb. 1 kk. füstölt Maldon só (vagy helyette fleur de sel vagy jó minőségű tengeri só)A vajat, a nádcukrot és a karamellizált fehér csokoládét összeolvasztom mikróban vagy vízgőz felett. Mikor már szobahőmérsékletűre hűlt, hozzádolgozom egyenként a tojásokat is kézi habverő segítségével. A lisztet összekeverem a sütőporral és a só felével, majd a csokis masszához forgatom. A blondie tésztáját kb. 20x20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba simítom. A tetejét alaposan megszórom kakaóbabtörettel, és rászórom a maradék sót is. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm, míg enyhén aranybarnás színt nem kap a teteje. Megvárom, hogy teljesen kihűljön, majd kockákra vágom.A blondie arányaihoz a kiindulás David Lebovitz receptje volt, amit aztán arányaiban is több helyen alaposan megvariáltam, pl. a cukor mennyiségét kb. 60%-kal csökkentettem - így is éppen elég édes lett.David Lebovitz: The Perfect Scoop. Ice Creams, Sorbets, Granitas, and Sweet Accompaniments. New York, 2009. (Blondies, 222. oldal)