Étcsokis-barnasörös sorbet

  • 2013.06.14.
  • 1

Nem túl gyakran szoktam sorbetet vagy granitát készíteni, inkább a krémesebb (főzött) fagyikra szavazok. Most valahogy mégis bekattant, hogy nekem sorbet kell, méghozzá csokis. Nagyon csokis. Viszont hozzá nem víz alapú cukorszirupot készítettem (ami a sorbet jellemző hozzávalója a fagyikkal szemben, ahol tejet és tejszínt használunk), hanem a vizet egy az egyben barnasörre cseréltem. Még jobb lenne egy fokkal a Guinness hozzá, de hát az épp nem volt kéznél. A cukor pedig muscovado lett, aminek a melaszos ízvilága szuperül passzol a sörhöz és az étcsokihoz. Nekem nagy kedvencem lett!Hozzávalók:- 50 gr muscovado cukor (vagy nádcukor)- 3 dl barnasör (vagy Guinness)- 25 gr holland kakaópor- egy csipet fleur de sel- 70 gr étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal)- 1 tk. vaníliakivonatA sörből egy decinyit összeforralok a muscovado cukorral: addig forralom, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Egy tálba kimérem a kakaóport, kisebb kockákra-darabokra töröm az étcsokoládét, és erre ráöntöm a forró cukros sörrel. Kézi habverővel addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. Ekkor hozzákeverem a fleur de selt és a vaníliakivonatot, majd végül a maradék sört is hozzáöntöm. A masszát egy lapos mikródobozba öntöm, és teljesen kihűtöm a hűtőben.Miután kihűlt, a sorbetalapot a mikródobozban a fagyasztóba teszem, és kb. egy óra múlva egy villával átkaparom, összetöröm a képződő jégkristályokat. Ezt a műveletet félóránként ismétlem, míg meg nem fagy a sorbet. Ekkor gombócolva tálalom. Gondolom, a sör miatt és a csoki zsírtartalma miatt nem fagy csontkeményre, pár perc alatt nagyon jól adagolhatóvá válik. Fagyigép nem kell az elkészítéséhez.