Sütőtök curry pirított szezámmaggal és friss korianderzölddel

  • 2013.11.04.
  • 3

A blogon már tényleg mindenhonnan egy sütőtökös recept integet, de hát mit tegyek, ha itt a szezon és imádom, nem mellesleg új ízekkel is kísérletezgetek. Ehhez a recepthez egy ötletadó is hozzájárult, a vonalat egy sütőtökös pörkölttől indítottuk, majd ez a különleges curry lett végül belőle. Ebben a hónapban próbálkozom ismét egészségesebb vonallal a napi táplálkozásban, remélhetőleg ez majd itt is látszódni fog, nem csak a kongó hűtöszekrényen, de természetesen a már elkészült és befotózott ételeknél ez érvényét veszti:)!Hozzávalók 4 személyre:1 kg sütőtök (pucolva, kockára vágva)1 fej hagyma3 gerezd fokhagyma2 ek olívaolaj3 tk friss, finomra vágott gyömbér2 dl kókuszkrém3 dl zöldségalaplé2 tk friss, finomra vágott chillipaprika2 ek halszósz3 ek szójaszósz1 ek zöld curry paszta2 tk őrölt római kömény1 tk frissen őrölt fekete bors3 ek szezámmagnagy csokor friss korianderzöldsó1. A sütőtököt, megpucoljuk, majd kockázzuk, a hagymákat, a chillit és a gyömbért finomra vágjuk.2. Egy száraz serpenyőt felhevítünk és a szezámmagot folyamatosan kevergetve megpirítjuk, majd félre tesszük.3. Egy nagy edényben a hagymát üvegesre pirítjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért, a fűszereket, a chillit és együtt 1-2 percig pirítjuk.4. Beletesszük a sütőtököt, majd felöntjük a kókuszkrémmel és a zöldségalaplével és felforraljuk.5. Mérsékeljük a lángot és lefedve 10-12 percig főni hagyjuk, közben hozzáadjuk a hal -és szójaszószt és a curry pasztát is.6. A fedőt levéve, tovább főzzük, amíg a tök megpuhul és a folyadék besűrűsödik.7. Sózzuk, majd tálaláskor szezámmagot és friss korianderzöldet szórunk rá.Akinek mindez önmagában kevés lenne, az rizzsel, bármilyen pita vagy lepénykenyérrel falatozhatja.Alaprecept ötlet innen.