Fahéjas omlós almatorta

  • 2013.10.02.
  • 7

Most már tényleg beköszöntött az ősz, hullanak a falevelek, kezdenek előbújni a szép őszi színek a természetben, úgyhogy kezdődhet a fűtés szezon a sütővel a lakásban:) Én személy szerint nagyon szeretem, mert be lehet újra öltözni kicsit és mehet a kirándulás
mindenfele, aztán otthon kuckó a frissen illatozó sütikkel és forró italokkal. Ilyenkor őszi "színű" alapanyagok settenkednek be a konyhámba is: sütőtök, répa, cékla, szőlő, alma, különféle magvak. A vadonatúj kis sütőmet ezzel az őszi fergeteges süteménnyel avattam fel, az illatokról nem kell beszélni, az ízélményről és a textúrájáról muszáj lesz:) Fahéj-alma örök nyerő kombó, de ehhez fogható omlós, pihe-puha süteményt én még nem kóstoltam! Az almaszeletek miatt minden szinten mennyei ragacsosak a rétegek, igazi nagymamás sütemény:) Az összes kis kedves kóstolója is megnyalta mind a nyolcvan ujját.:o)Hozzávalók egy 24 cm-es torta vagy kuglófformához:töltelékhez:6 db közepes alma (kb. 750 g)150 g nyírfacukor (bármilyen cukorral helyettesíthető)2 ek őrölt fahéjtésztához:400 g liszt1 tk só (én fleur de selt használtam)3 tk sütőpor2 dl tej4 tojás2 dl olaj350 g nyírfacukor
(bármilyen cukorral helyettesíthető)2 tk vaníliakivonatsütőformához:vaj, liszt1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.2. A sütőformánkat kivajazzuk, kilisztezzük.3. Az almákat megmossuk, megpucoljuk, majd vékonyan felszeleteljük.4. A töltelékhez az almákat összekeverjük egy nagy tálban a cukorral és a fahéjjal, majd félretesszük, hogy összeérjenek.5. Közben egy másik edényben a száraz hozzávalókat összekeverjük - liszt, só, sütőpor - majd hozzáadjuk a tejet, a tojásokat és egyneműre keverjük.6. Végül elkeverjük benne a cukrot és a vaníliakivonatot is.7. A kivajazott, lisztezett sütőfrománkba első rétegnek öntünk egy kis tésztát, majd szép sorjában körbe rakosgatjuk a fahéjas-almás keverékünkkel.8. Ismét egy tészta réteg, majd megint az almás réteg, végül a tésztával befedjük, hogy teljesen betakarja az almákat.9. 50-60 perc alatt aranybarnára sütjük.Vaníliafagyival, öntettel, legközelebb az almás-fahéjas réteget egy minimális alkohollal bolondítva is kipróbálom!

Címkék

Torta Édes Fahéj Alma