Citromos levendulás sütemény - Kifőztük 2013.május

  • 2013.05.13.
  • 7

Régen kissé féltem a levendulától, mint fűszertől, hiszen, ha nem bánunk csínján vele, akkor nagymama
ruhásszekrény íze tud lenni az ételeknek. Kóstoltam is sok-sok rossz levendulásat, míg egy ajándékba kapott citromos-levendulás keksz rabul nem ejtett. Na, innentől fogva jött a kísérletezés és ez a könnyű sütemény sült ki belőle:) Ne féljetek Ti sem a levendulától, nagyszerűen bolondítja az ízeket:)Hozzávalók egy kenyérsütőformához:200 g répa reszelve120 g méz2 tojás60 g vaj1 citrom héja1 púpozott ek
szárított levendulavirág60 g rizsliszt60 g őrölt mandula1 ek finomliszt2 tk sütőporcsipet sócukorszita:3 ek cukor2 ek víz1 citrom héjatetejére:1 ek cukorlevendulavirágok1. 180 fokra melegítsük elő a sütőt.2. Kivajazunk egy kenyér sütőformát.3. A reszelt répát kevés vízben megfőzzük, majd amikor már puha kézi mixerrel pürésítjük.4. Egy nagy tálban keverjük habosra a mézet és a tojásokat. Adjuk hozzá a citrom héját, az olvasztott vajat, a levendulavirágokat, a liszteket, mandulát, sütőport, sót, majd ha már egynemű a masszánk adjuk hozzá a répapürénket is.5. Öntsük a formába a masszánk és süssük 30 perc alatt aranybarnára.6. Lassú tűzön olvasszuk fel a cukrot a vízben egy kis edényben, majd hagyjuk hűlni.7. Ahogy kihűlt a szirupunk, facsarjuk hozzá a citrom levét.8. Amint megsült a süteményünk, hagyjuk a fromában és szúrkáljuk meg, majd locsoljuk meg a citromos cukorsziruppal.9. Végül szórjuk meg cukorral és a virágokkal.Délutáni teához, vagy reggelire lekvárral mennyei!