Palócgulyás

  • 2013.08.09.
  • 3

Akár bográcsban, akár bent a gázon, lényegében teljesen mindegy (bár ha az idő engedi, akkor természetesen kint szabad tűzön készül). :)Nem nagy kunszt az elkészítése, de ezt is láttam már sokféleképpen elkészíteni.Az én verzióm...Leírok egy adagnyit, aztán magatokhoz mértenszorozzátok vagy osztjátok.1 kg vágott zöldbab1 kg kockázott husi (nekem sertéscomb)1 kg kockázott krumpli3 dl tejföl3 evőkanál lisztpirospaprika, só, őrölt kömény, bors2-3 nagyobb fej vöröshagymacitromlé Az elkészítése úgy kezdődik, mint egy pörköltnek.A felaprított hagymát némi zsiradékon egy fazékban odatesszük, megsózzuk és üvegesre pároljuk.Pirospaprikázzuk, kevés borsot szórunk rá, jó sok őrölt köményt, és rádobjuk a húst. Felöntjük kevés vízzel és addig főzzük, amíg a hús már majdnem megfőtt.Akkor beledobjuk a zöldbabot, sózzuk.Amikor már a zöldbab is majdnem jó, akkor megy bele a krumpli.Amikor a krumpli is már puha, akkor behabarjuk. A tejfölben elkeverjük a lisztet csomómentesre és a levesből levet merünk bele, alaposan elkeverjük, majd beleöntjük folyamatos keverés mellett a levesbe.Rottyan egyet, kicsit besűrűsödik, közben még sózhatjuk, köményezhetjük.Amikor rottyant egyet, elzárjuk és ízlés szerint citromlevet keverünk bele. (Ha nincs friss citrom, megfelel a flakonos citromlé is, de ha nem akarjuk itt beletenni, akkor mindenki keverhet bele tálalás előtt magának.)Jó étvágyat!