Trüffel krémes, erdei gyümölcsös CSIKOS mini palacsintatorta

  • 2013.05.20.
  • 7

Történt nemrég, hogy Boldog Kukta oldalán olvastam egy játék felhívást gasztrobloggerek részére, miszerint a CSIKOS lekvárok atyjával Kocsis Bálinttal karöltve játékot indítanak.Nem volt kérdés, hogy indulok. Bár tudom én sehol nem vagyok a gasztrobloggerek krémjéhez képest, DE ringbe szálltam, hiszen csak nyerhettem.Nyertem már azzal, hogy meghozta a futár a három CSIKOS lekvárt és megízlelhettem ezt a nem mindennapi minőséget!Ezek a lekvárok és chutneyk nem tartalmaznak tartósítószereket, színezékeket, semmiféle mesterséges adalékanyagot. Ez már szimpi. Aztán rá kell nézni, beleszeretsz az üvegbe és a színekbe. Kinyitod és beleszeretsz az illatába, aztán megízleled és az ízébe..... de erről mindjárt. :)Az erdeigyümölcs lekvárból "kellett" készítenem valami finomságot.Alig vártam, hogy megbontsam a lekvárt végre!Csodás látvány volt. Nagy gyümölcsdarabok köszöntek vissza rám az üvegcséből, aminek már a formája is elvarázsolt.Több desszert gondolata is cikázott a fejemben, gondoltam többnek is nekiállok, de aztán jött a nagylányom, hogy palacsintát szeretne. És ekkor villámcsapás: palacsintatorta. :) Még sosem készítettem, de most a palacsintára, a lekvárra és a trüffel krém együttes élvezetére összefutott a nyál a számban. Bár egyszerű, de nagyszerű finomság!Nekiálltam hát a palacsintáknak: 400 gr finomliszt 2 tojás 2-3 cs vaníliás cukor csipet só 6 dl tej 3 dl szóda (vagy víz) 4 ek étolajA két tojást pár percen át jó habosra verem a cukorral és egy csipet sóval, majd bele öntöm a tejet és lassan adagolva a lisztet. Szoktam hagyni állni fél órát, de ha nem áll, az sem baj. Állás után belerakom az olajat és a szódát lassan öntve hígítom a tésztát. Jól átkeverem, majd a forró palacsintasütőben vagy serpenyőben kisütöm.Most nem a nagy teflonos, hanem öntöttvas sütőben sütöttem ki, aminek jóval kisebb az átmérője és mivel olajozni kell a tészta alá, ezért nem olyan száraz palacsintákat kapok. Egyébként nagyobb palacsintasütőben ebből a mennyiségből körülbelül 25-30 palacsinta süthető.Hagyjuk kicsit hűlni.A trüffel krémre akkor kaptam igazán rá, amikor a Chefparadeban jártam trüffel kurzuson. Imádom a csokis élményeket!Trüffel krém:170 gr habtejszín20 gr méz200 gr étcsoki100 gr tejcsoki1 marék kávébab mozsárban frissen összetörve 150 gramm CSIKOS erdeigyümölcs lekvár1 evőkanál holland kakaópor2 marék csokicseppA tejszínt felforraltam a mézzel.A csokoládékat összetördeljük, a kávébab töretet pedig egy kis szűrőbe tesszük. A forró tejszínt a kávéval telt szűrőn át öntjük a csokira, majd simára keverjük a krémet.Hagyjuk kicsit állni, hogy szilárdabb legyen, majd elkezdjük megkenni a kiterített palacsintákat.Minden 5. palacsintát erdei gyümölcsös lekvárral kentem meg. Nagyjából 20 palacsintát tudtam a lányaimtól megmenteni, ebből készült a torta. Úgy adagoljuk a trüffel krémet, hogy a tetejére és az oldalára is jusson majd.Körbe holland kakaóport szitáltam rá, a tetejét pedig csokicseppekkel szórtam meg.Rusztikus külsejű kis tortácskát kaptam, amit nagy nehezen betettem a hűtőbe, hogy dermedjen egy kicsit, de már annyira vártam, hogy felvágjam, hogy alig egy óra múlva már vettem is ki. :)Persze ha türelmesen vártam volna, akkor a krém is megszilárdult volna, de kis mohó voltam. ;)Az íze tökéletes! Az az enyhe kávé íz, keveredik a csokival és a fanyar gyümölcsökkel... Nem túl tömény, nem túl édes!Petrámnak is nagyon ízlett, úgyhogy már én is nyertem és ő is. :) Köszönöm a lehetőséget és az isteni lekvárokat még egyszer! :)IMÁDOM! Ui.: CSIKOS lekvárral készült CSÍKOS torta. :D (Mindez a véletlen műve csupán!) ;)