Táblácska torta

  • 2013.05.29.
  • 8

Nem tudom, hogy annak idején - nem is olyan rég, 3-4 hónapja - hogyan találtam rá a Táblácskára, de rátaláltam. Aztán rendeltem is egyet Apának névnapjára. Bár én adtam, mégis annyira izgultam, hogy mikor kapjuk kézhez ezt a kis fadarabot.Amikor pedig eljött a pillanat, meghozta a postás alig egy hét elteltével, nem győztem gyönyörködni benne! Dugdostam, de mindig visszajártam megnézni. Onnantól jött a legnehezebb rész, kivárni, hogy odaadhassam apának. Nem is sikerült kivárni a névnapot! :) Előbb megkapta. (Nem mellékesen a gyerekek is kaptak Robi Mestertől egy tábla finom csokit mellékelve.)Méltó helyre került, mindenki láthatja, aki betéved hozzánk. A nappalinkban van, a konyhaszekrény oldalán.És akkor jött a játék. A blogon. Mivel kerestem még egy ajándékot, mert a 2-es és a 4-es számok játszottak, jött Robi és a Táblácska felajánlása.Nagyon megörültem, mert ezt egy igazán méltó ajándéknak gondoltam egyikőtöknek.Lezajlott a játék, majd a sorsolás előtt nem sokkal Robi meglepett: két Táblácskára emelte a tétet. :)Komolyan mondom, jobban örültem, mintha én kaptam volna egyet. Mert tudtam, hogy így összesen 6 embernek okozunk majd örömet!És sikerült is!Mára már mindenki kézhez kapta a nyereményét (úgy tudom). Egy igazán jól sikerült blog- és saját születésnapon vagyunk túl. Április negyedikével bezárólag.Köszönetképpen készült a torta Robinak és családjának.Ő a Rigó Jancsit szereti, a felesége a fekete erdőt.Így két kis Táblácska alakú tortán gondolkodtam először, majd a készítés előtti éjjel beugrott a Jin-Jang forma. Tökéletes.Az ostyaképeket köszönöm Ildikónak! :)Szóval szerencsére mindkettőnek kakaós piskótája van, így egyben meg is tudtam sütni az egészet.Olajos-kakaós piskótát sütöttem egy kerek formában (nem emlékszem, de talán 25 centis forma volt és ha így volt, akkor 3 tojásos kakaós piskótát sütöttem). Itt találjátok a receptjét a krémek után. :)Amikor kihűlt, akkor elvágtam a kívánt formára.A Rigó Jancsis részéhez viszont kellett egy keret, mert amíg a krém nem köt meg, addig simán kifolyik ugyebár a két vékony réteg piskóta közül, így a piskótát körbetekertem párszor alufóliával, majd tűzőgéppel összekapcsoztam pár helyen. Kész is volt a forma.Egy tálcára helyeztem, majd a piskótát lapokba vágtam.Egy vékony lapot bele helyeztem a formába, erre ment a krém.A krémhez a már a blogon levő Rigó Jancsi krémjét feleztem.Rátöltöttem a piskótára, majd rá tettem egy másik piskóta lapot és ment a hűtőbe dermedni.A másik fele ugye feketeerdő lett.Szofikánál jártam előtte épp, így tőle néztem el pár dolgot, bár egyszer már készítettem ilyen tortát, most mégis mást akartam.Meggyes rész: (ez a mennyiség sok egy ekkora tortába, felezzük nyugodtan)350 gr magozott, lecsepegtetett meggy (általam tavaly cukorral rétegezve elrakott meggyet használtam) 4 dl meggylé (amit felfogtunk a befőttből) 1 ek. barnacukor fahéj rumaroma 5 dkg keményítőA meggylevet keverjük el a cukorral, rumaromával, fahéjjal és a keményítővel. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre, puding állagúra. Ha langyosra hűlt, kézi habverővel alaposan dolgozzuk át, hogy csomómentes legyen majd adjuk hozzá a kimagozott, lecsepegtetett meggybefőttet és tegyük félre.(Ha nem szeretnénk, hogy darabos legyen - netán habzsákból szeretnénk nyomni, akkor át is turmixolhatjuk.) Tejszínes rész:4 dl habtejszín 2 ek. porcukor (ha nem cukrozott) 2 csomag habfixálóA tejszínt a porcukorral kezdjünk el felverni.Adjuk hozzá a habfixálót és addig verjük, míg a kívánt állagot el nem éri. A torta betöltése kétféleképpen lehetséges: vagy rétegezzük: egyik lapra tejszín, rá másik lapon a meggy......vagy sakktábla szerű szeletekre apellálunk és habzsákból nyomjuk a töltelékeket: az alsó piskótán kezdjük kívülről egy csík meggyel, majd egy csík tejszín, egy csík meggy, stb. amíg készen nem vagyunk.A következő piskótán tejszínnel kezdünk és így tovább szintenként. Én így jártam el. :)A Rigó Jancsi is összeállt, jöhetett a burkolás. Mivel sima csokival nem tudok szép egyenletesre tortát bevonni ezért gondoltam, hogy plasztik csokival burkolom be a Rigó Jancsisat és fehér fondanttal a feketeerdőt. A fondantos részleg simán ment. Elkészült a házi fondant és bevontam.A plasztik csokihoz pedig a következőképpen nézett ki a hadművelet:Ahány tábla csokoládé, annyiszor két evőkanál méz, és nagyjából annyiszor 3 csapott kiskanál keményítő.Tehát 100 gramm csokoládé2 evőkanál méz3 kiskanál keményítő.Az étcsokit megolvasztjuk vízgőz felett, majd az olvasztott mézhez keverjük csomómentesen a keményítőt. A keményítős mézet hozzáadjuk az olvasztott csokihoz, jól összekeverjük. Egy sütőpapírra folyatjuk, és hagyjuk kihűlni.Mikor megdermedt, átgyúrjuk.Addig gyúrjuk, amíg a felesleges zsiradék ki nem távozik belőle.Folpackba légmentesen csomagolva tároljuk szobahőmérsékleten.Siettem persze. És mivel csak egyszer akartam kipróbálni a plasztik csokit (sikertelenül), ezért be is pánikoltam, mikor a már negyed órája tartó gyúrás után sem akart szép egyenletessé összeállni. Viszont menni kellett, így beburkoltam vele a tortát. Nem lett a legszebb. A maradék, leeső részeket összegyúrtam és folytattam...naná, hogy utána összeállt. Foh, de ideges voltam! De nem volt mit tenni, menni kellett, haladnom kellett.A koncepció szerint két ostyakép készült: egy Táblácskás és egy amin a miénk látható.Mivel Robi a Rigó Jancsisat szereti, ezért arra került fel a Táblácskás tábla.Kivételesen igyekeztem professzionálisan felhelyezni a képet - mert a saját születésnapi tortámnál fogalmam sem volt, hogyan kell, így alatta megnedvesítettem a fondant.....ne tegyétek! :)Szóval sütőpapíron szétkentem mézet, erre rásimítottam a formára vágott ostyát, majd elhúztam, mint egy matricát és ment a tortára. Kisimítgattam, majd elgondolkodtam. Olyan szép vékony ostya volt, hogy átlátszódott a sötét burkolat. Mondjuk erre előtte is rájöhettem volna, de amikor az ember kapkod ugye.....Szóval jobb lett volna, ha fehér, vékonyra nyújtott fondantra teszem, azt körbe vágom és úgy a tortára, de így alakult....Sima volt az oldala is végig körbe, de nem ismerem az ostyalap viselkedését, féltem