Angel food cupcake - az angyali sütemény

  • 2013.04.22.
  • 7

Rég készítettem cupcake-et, így most sort kerítettem rá: ez került a családi asztalra a vasárnapi ebéd után. Egy ideje már szemeztem ezzel az amerikai recepttel, ilyen névvel muszáj volt kipróbálni! :) Az eredmény egy könnyű, csak tojásfehérjével készült, hófehér tészta kevés liszttel és porcukorral, valamint egy tejszínhabos vaníliakrém, friss eper szeletekkel. Készülhet egyszerűen tejszínhabbal is, nekem ez a változat jobban bejött. Érdekessége még, hogy borkősav kell a fehérjébe, ezzel kell felverni a habot, amitől egészen egyedi textúrát kapunk, és picit citromos ízt. Amin legközelebb javítani kell, hogy nem nőttek meg, mint a sütőportól, hanem picik maradtak nekem, így próbaképp egy csipet sütőport is fogok tenni a lisztbe, hátha úgy könnyítek még rajta.Angel food cupcake
Hozzávalók 12 darabhoz4 tojás fehérje -szobahőmérsékletű40g porcukor40g lisztFél teáskanál borkősavFél tk. vaníliakivonatKis csipet só75g kristálycukorA porcukrot a liszttel (és opcionálisan egy kis tk. sütőporral) háromszor átszitálom.A fehérjéket a borkősavval, a vaníliával és a sóval egy tálba teszem, és a cukor folymatos adagolásával közepesen kemény habbá verem, majd több részletben hozzáforgatom a porcukros lisztet. Kapszlikkal bélelt muffintepsibe kanalazom a tésztát (3/4-ig töltse ki a formát), majd 175 fokos sütőben 15 perc alatt világosbarnára sütöm.A krémhez:2dl tejszín2dl vaníliapuding1 csomag habfixáló (vagy zselatin)1-2 ek. porcukor ízlés szerintA tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verem, majd hozzádolgozom a pudingot. 20-30percre hűtőbe teszem, majd nyomózsákból a sütik tetejére adagolom.Szeletelt eperrel díszítem a tetejét.

Címkék

Eper Cupcake