Mandy menni Kalifornia (mmk): 16 óra a fémdobozban

  • 2017.01.02.
  • 8

Kalifornia nagyon messze van. Borzalmasan. De ha a legjobb barátnőd fogja az összes cuccát, és odaköltözik, akkor te nyilván meglátogatod. És viszel neki egy rakás cuccot, mert megérdemli :)Gondoltam, írok erről pár sort, hozok pár képet, hátha titeket is érdekel, hogy mi újság a nagy víz másik oldalán. Alapvetően a világ minden ideje nem lenne ott elég, ennyi jutott, szerintem jól kihasználtuk. Az első bejegyzés arról szól, hogy mik is kellenek az úthoz, és milyen is volt az út Budapestről San Franciscoig.A repülőjegyet érdemes időben megvenni, jelenleg átszállással kell megoldani az utat. Lehet kockáztatni azzal, hogy külön-külön veszed meg az út két részére a jegyet, de akkor számolj azzal, hogy ha lekésed a csatlakozást, akkor buktad a második jegyet - ha egyben veszed, akkor ilyen nincs -, illetve a feladós bőröndödet is neked kell átpakolni. Mivel baromi nagy repterekről beszélünk, ez komoly időveszteség, amivel számolni kell. A Googleflights tudja, hogy hova ki repül, egy kb. árat is tud neked mondani, ha megvan az időpont, innen érdemes elindulni. Szerezni kell ESTA-t. Ez egy előzetes elektronikus beutazási engedély, jelen állás szerint 14 dollárba kerül, ha ilyened nincs, el se indulj. Fizetni internetes fizetésre alkalmas kártyával vagy Paypallal tudsz. A visszajelzést én egyből megkaptam. Fontos, hogy ez még nem a vízumod, azt az amerikai határon dönti majd el a határőr, hogy beutazhatsz-e ténylegesen. Maximum 90 napot tartózkodhatsz kinn, ha nincs meg a visszaútra a jegyed ezen belül, akkor lehet, hogy lesznek gondjaid.
A csomagod méretét mint súlyra, mint méretre ellenőrizd, mert a túlméretes csomagokat baromi drágán viheted csak magaddal. A legtöbb légitársaságnál benne van a feladós csomag az árban, azon kívül egy fedélzetre vihető csomag és egy kis kézitáska. Pakolni úgy érdemes, hogy a fedélzeti csomagban legyenek azok a dolgok, amikre 1-2-3 napon belül szükséged lesz, mert baromi kellemetlen, ha késik a csomagod, nálad meg nincs egy váltás ruha. A folyadékokra szigorú szabályok vannak, ha még nem repültél, ezeket is nézd át. Fájdalomcsillapítót, ragtapaszt érdemes a kis bőröndbe vagy a táskádba tenni. A feladós csomagba csak olyasmit pakolj, amit a vámszabályok megengednek. Alapvetően tilos romlandó élelmiszert (zöldséget, gyümölcsöt, húskészítményt, tejterméket, stb.) bevinni, ezeket ellenőrzik is, és nyilván senki nem akarja a hosszas procedúrát végigcsinálni a határon, amikor nyaralni is lehetne, és csokira is lehetne költeni a bírságot. A feladós csomagot JELÖLD meg, mert a sok szürke és fekete egyenbőrönd között is gyorsan meg kell találni a sajátodat.Utazáshoz érdemes könnyen levehető cipőt választani, mert a biztonsági ellenőrzésen jó eséllyel levetetik. Ha biztosra akarsz menni, akkor vegyél kompressziós zoknit vagy harisnyát, 10 óra repülés után csodás érzés lesz, hogy nem dagad bucira a lábad. A folyadékokat tartalmazó zacskót, a fényképezőgépet, a laptopot, tabletet és hasonló elektronikai eszközöket külön rekeszbe vagy legalábbis könnyen hozzáférhető helyre rakd, mert azokat ki kell venni az ellenőrzésen. A reptérre időben menjetek ki. A becsekkolás két órával indulás előtt kezdődik, de ha előbb beállsz a sorba, előbb végzel :) Ha online becsekkolsz, akkor csak a beszállókártyád már nálad lesz, ha a pultnál, akkor ott kapod meg. Odaadod a feladós bőröndöt, kapsz egy matricát - ha elveszne a csomagod, akkor ezen vannak az adatai -, lemérik a fedélzeti bőröndödet, és mehetsz is.Biztonsági ellenőrzés, megvárod, hogy kiírják, hogy honnan megy a géped. Én Amsterdam felé mentem, Ferihegyen nem volt határellenőrzés, csak beszálltunk a gépbe és mentünk. Schiphol baromi nagy reptér, de ha követed a kiírásokat, akkor nem lehet eltévedni. Ott volt határellenőrzés, aztán beszálltunk a nagy madárba.
Ami nekem bejött:ablak mellé ülni: tudsz a gép falának dőlni, van kilátás és nem másznak át rajtadsaját fülhallgató: adnak, de izé...nyakpárna: amit adnak, azt a derekamhoz tettem, így kibírhatóbbplusz egy zokni: na, ezt főleg magamnak írom fel. A cipőből kibújva sokkal kényelmesebb az út, viszont fázik a lábad.
torna: az ülésben is lehet tornázni, amikor pedig felállsz használni a mosdót, iktass be egy-két jógamozdulatot
mosolyogj: alapvetően könnyebb az utazás, ha kedves vagy a személyzettel :)ne legyél malac: ezerszer elmennek melletted, hogy összeszedjék a szemetet, sokkal egyszerűbb az életed, ha rendet tartasz magad körülAz időzónák közötti átállás elég kemény menet, de van, ami segít. Ha elhelyezkedtél a nagy gépen, akkor érdemes úgy viselkedni, mintha már ott lennél. Ha ott éjjel van, akkor próbálj aludni. Én tudtam pár órát aludni a gépen, bár nem mondom, hogy pihentető volt, de a semminél több. Délután szálltunk le, estig ébren tartottam magam, utána már nem volt gond.A gépen ki kell tölteni egy adatlapot, amit a határügyintéző vesz majd el. Ha viszel BÁRMIT, amire rákérdeznek, írd be, mert ha kiszednek a sorból és van nálad egy szelet csoki, te meg azt írtad, hogy nincs, akkor abból gond van. Nyaralással töltsük az időt, csokira meg a pénzt, emlékeztek. Szóval, leszáll a gép, kinyújtózol, szeded a cuccod és irány a határ. Ha mázlid van, akkor gyorsan sorra kerülsz, ha nincs, akkor sokat kell várni. A határőr elveszi az irataidat, végigkérdezi újra a papírt, hova mész, mit csinálsz, kihez jöttél, van-e visszafelé jegyed, mennyi pénzt hoztál, stb. stb. Ha minden rendben, akkor bepecsételi az útleveledbe a vízumot - rajta is van a dátum, hogy mikor jár le a 90 nap -, lefényképez, ujjlenyomatot vesz, visszaadja a papírjaidat.
Belépsz az országba, összeszeded a bőröndödet, kifelé a vámos elveszi a papírt, amit a gépen töltöttél ki, ő dönti el, hogy átnézi-e a csomagodat vagy nem.