Magvas háromszögek

  • 2018.05.18.
  • 0

Szinte nincs nap, hogy ne frissíteném a kovászomat. Etetés után rendszerint sütök is vele, de így is előfordul, hogy a hűtőben a kovászos dobozok száma felszaporodik. Mivel kidobni nem szeretem, mégiscsak a dédelgetett kicsinyem :D,
sütök valamilyen péksüteményt, amihez felhasználom a hűtős, alvó kovászt. Ilyenkor muszáj egy kis élesztőt is adni mellé természetesen, de nincs azzal semmi baj.Hozzávalók:50 dkg finomliszt15 dkg hűtős kovász1 dkg friss élesztő3 ek. olaj15 dkg joghurt (vagy aludttej)kb. 2 dl víz2 tk. só1-1 ek. lenmag, szezámmag, napraforgómagA lenmagot és a napraforgó magot száraz serpenyőbe tettem és elkezdtem melegíteni. Közben egy mozsárban durvára törtem a napraforgómagot és azt is a serpenyőbe öntöttem. 1-2 perc alatt illatosra pirítottam, majd hagytam, hogy teljesen kihűljön.Dagasztógép táljába mértem a joghurtot, és a vizet (amiből egy keveset érdemes visszatartani és csak szükség szerint adagolni), a hideg kovászt, erre a lisztet, a sót, az olajat, majd végül rámorzsoltam a friss élesztőt. Alacsony fokozaton kb. 5-7 percig, majd magasabb fokozatra kapcsolva még 15 percig dagasztottam a tésztát. Az utolsó 2 percben hozzáadtam a lepirított magvakat is.
Puha, de nem ragacsos tésztát kaptam, amit fedeles kelesztőtálba tettem és 45 percig hagytam érni, szobahőmérsékleten.Ezután a megkelt tésztát liszttel meghintett deszkára borítottam, 8 egyforma darabba vágtam, mindet gömbölyítettem, majd letakarva még 15 percig pihentettem. Ezután a kis cipókat kézzel kilapogattam és megformáztam a háromszögeket. Mutatom:A péksüteményeket formázott oldalukkal lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, egymástól távolabb. Egy fóliával letakartam és 30 percig megint kelni hagytam.