Epres galette

  • 2018.05.27.
  • 6

Galette a francia pite. Nincs mit hozzátenni, maximum egy gombóc vanília fagyit. Nálam a nyár kedvenc desszertje,hiszen amilyen jól néz ki, annyira finom is, ráadásul amennyire nagyszerű, annyira egyszerű elkészíteni is.A szezonja nálam az eperrel kezdődik, de nagyjából bármilyen gyümölccsel mennyei, úgyhogy végig kíséri az egész nyarat.A tésztája kézzel is pillanatok alatt összeállítható, de ha van egy késes aprító, akkor még gyorsabb ez a művelet.Hozzávalók:30 dkg finomliszt2 ek. cukornagy csipet só17 dkg hideg vajfél citrom leve1 tojás sárgájakevés hideg víz ha szükségesTöltelék:kb. fél kg eper1-2 ek. cukor2 ek. kukoricakeményítő (vagy vaníliás pudingpor)1-2 ek. eperlekvár
Lekenéshez:1 tojás fehérje1 ek. barnacukormandulaszeletekKimérem a lisztet, a cukrot, a sót és összevegyítem. Hozzáadom a hideg vajat és az ujjaim hegyével, vagy egy villával gyors mozdulatokkal morzsásra keverem. Hozzáadom a tojást, a citrom levét és ha szükséges 1-2 ek. jeges vizet. Villával keverem tovább, amikor már nagyobb darabokba összeálla
tészta, akkor a kezemmel összenyomkodom, mintha vizes homokot tapicskolnék. Nem szabad gyúrni, mert akkor nem lesz omlós. Fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe legalább 30 percre.Amíg a tészta pihen, elkészítem az epret. Megmosom, kicsumázom és feldarabolom, félbe vagy négybe, az eper méretétől függően. Meghintem a cukorral és a keményítővel (vagy pudingporral). Összekeverem.Egy sütőpapíron 2-3 mm vastag körlapot nyújtok a hideg tésztából. Óvatosan átemelem egy nagy sütőlemezre a papírral együtt. Megkenem az eperlekvárral. (ez elhagyható, de én szeretem, met így biztosan nem ázik el a tészta a töltelék alatt). Közepére halmozom az epret úgy, hogy körben 2-3 centimétert a tésztából szabadon hagyok. Csinosan elrendezem az epret, majd a tészta szélét óvatosan ráhajtogatom. Kissé felverem a tojásfehérjét, megkenem vele a tészta szélét, megszórom barnacukorral és mandulalapokkal.200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm. Szinte mindig kifolyik egy kis gyümölcslé a tepsire. Ezt a sűrű, illatos gyümölcsszószt (mindek nevezzem?) még melegen visszakanalazom a pitére, ettől szép fényes lesz a gyümölcs rajta.