Gluténmentes kenyér quinoával

  • 2018.03.06.
  • 6

A Konyhakiállításra vittem egy ilyen kenyeret, illetve ott helyben is összeállítottunk egy tésztát, amiből kis bagetteket sütöttünk. Meglepő volt a sikere, akik nem étkeznek gluténmentesen, azoknak is nagyon tetszett a puhasága, kissé édeskés, kellemes íze, amit a quinoának köszönhet. Ezt a Dél-Amerikából származó szuperegészséges mag ma már viszonylag könnyedén beszerezhető. Létezik fehér, vörös és fekete változata is, én most ennek a keverékét használtam. Egyszerűen kávédarálón ledaráltam, úgy adtam a többi liszthez.Hozzávalók:330 g langyos víz (3,3 dl)1 tk. cukor1 dkg friss élesztő (vagy 1 tk. porélesztő)2 tk. útifűmaghéj50 g őrölt guinoa125 g Nutri Free kenyérliszt125 g Schär Mix B kenyérliszt1 tk. só2 ek. olívaolajDagasztógép üstjébe tesszük egymás után az összes hozzávalót. Alulra a víz, abba a cukor, majd az élesztő kerüljön, ezután jön az útifűmeghéj, arra a lisztek, vgül a só és az olaj.A gép keverőszárával 3-4 perc alatt, közepes fokozaton kikeverjük a tésztát. Ha szükséges, félidőben leállítjuk a gépet és az üst oldalára tapadt tésztát egy spatulával leszedjük. ( A Kenwood szuper szilikon szélű keverőlapátja ezt megteszi helyettünk).
Amikor a tésztánk szép homogén, egy spatulával összeszedjük egy gombóccá, a tálat letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk a tésztát.
Amíg a tésztánk kel, egy
24 cm x 11 cm nagyságú sütőedényt kibélelünk sütőpapírral.A megkelt tésztát egy vizes spatulával rizsliszttel meghintett munkalapra szedjük. A tetejét is meghintjük rizsliszttel, kissé kilapogatjuk, majd óvatosan feltekerjük. Beleemeljük az előkészített formába, és finoman lenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne nagy levegőbuborék. A formát fóliával lefedjük és a tésztát megint kelni hagyjuk, kb. 30 percig. Az idő csak iránydó, néha kicsit több kell neki, néha kevesebb, attól függően, mennyire kelt meg előzőleg, milyen a hőfok, páratartalom, stb...Amikor az edény szélét elérte a tészta, akkor sütésre készen van.A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeveréssel. Az aljába bekészítünk egy kisebb fém edényt, amit szintén jól felforrósítunk. Amikor a tésztánk megkelt, egy vizes spatulával vagy éles késsel mélyedést nyomunk a közepébe.
Az edényt betoljuk a sütőbe, az alulra bekészített kisebb edénybe pedig beleöntünk egy pohár vizet és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. Ezt a vizesedényt 20 perc után kivesszük a sütőből.45-50 percig sütjük ezen a hőfokon, majd még 20-25 percig 180 fokon. Az utolsó 10 percben kivesszük a kenyeret a formából és anélkül sütjük tovább, hogy mindenütt szép ropogós héja legyen. Amikor a sütési idő lejárt elzárjuk a sütőt, az ajtaját résnyire nyitjuk és a kenyeret még 5 percig a sütőben hagyjuk. Ezután rácsra tesszük és teljesen kihűtjük mielőtt felszeletelnénk.3-4 napig puha, fogyasztható kenyerünk lesz, de felszeletelve nagyon jól fagyasztható is.Tipp: Ha csak 3 dl vízzel készítjük, akkor a tészta kiválóan alkalmas arra, hogy megformázva, edény nélkül süssük, vagy kinyújtva megtöltsük pl.pizzáscsigának.
Quinoa helyett használhatunk ciroklisztet, hajdinalisztet, vagy köleslisztet is.