Serpenyős pita gluténmentese

  • 2017.06.27.
  • 5

Gyors megoldás, ha a forró napokon finom, gluténmentes kenyérre lenne szükség.Tálba öntünk 3 dl langyos vizet, beleszórunk 1 tk. cukrot és 1 dkg friss élesztőt. Hozzáadunk 30 g ciroklisztet és alaposan elkeverjük. 10 percre félretesszük.
Ezután hozzáadunk 270 g Nutri Free kenyérlisztet és 1 ek. burgonyapelyhet (ez utóbbi elhagyható). Alaposan összegyúrjuk, majd 2 ek. olívaolajat is hozzáadunk és azzal is alaposan kidolgozzuk. A tálat letakarjuk és a tésztát fél óráig kelni hagyjuk. Ezután rizsliszttel meghintünk egy szilikon lapot és óvatosan kiöntjük rá a tésztát. Egy tésztakaparóval 6-8 (inkább 8) darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket.
Egy tapadásmentes serpenyőt szárazon felmelegítünk. Fogunk egy tésztagmbócot és rizsliszttel meghintett munkalapon 2 mm vastagságú körlapot nyújtunk belőle. Óvatosan a felmelegített serpenyőbe emeljük vagy csúsztatjuk. Amint a felületén megjelennek a hólyagok egy spatula segítségével megfordítjuk. Amikor széle elkezd hólyagosodni, megint fordítunk rajta. Kb. 20 másodpercenként forgatjuk, 5-6 alkalommal, amíg a tészta szépen felpuffad és a felülete piros foltosra sül. Ezután átteszük egy rácsra és jöhet a következő tészta. Minden új tészat előtt a serpenyőt kitöröljük egy papírtörlővel, mert a rizsliszt gyorsan megég.