Vaníliakrémes-epres édeszsemle

  • 2016.05.12.
  • 8

Eper dömping van! Nálunk ez szálló ige, egy családtagunk jelentette régebben mindig ezekkel a szavakkal, hogy miből kínálnak épp a legtöbbet a piacon. Hazaérve elhangzik a kérdés, mi újság a piacon, a férjem azonnal rávágja: dömping van. Eper dömping, barack dömping, szilva dömping....A piacon most tényleg eperből van a legnagyobb kínálat, bár attól tartok, a hétvégén már jóval kevesebb lesz az esőnek köszönhetően. Az áráról inkább nem akarok elmélkedni.Ha pedig dömping van, akkor muszáj sütni is. Az ihletet a 3. könyvemben szereplő (nem mellesleg az egyik kedvenc péksütim) Morvai töltött zsemle adta. Csak az ihletet, mert egészen más a végeredmény, de hasonlóan finom. Abban a túró töltelékkén szerepel a zsemlében, ennek a tésztájába dolgoztam a túrót. Annak lekvár és morzsa van a tetején, ennek vaníliakrém és friss eper.Az igazság az, hogy kipróbáltam pár darabot friss eper helyett eper lekvárral, de sajnos az lett a végeredmény, amit gondoltam. A lekvár szinte egészen eltűnt róla és szétnyomta a süteményt.Hozzávalók:50 dkg finomliszt1 tk. só2 ek. cukor20 dkg házi túró1 tojás2 dl tej2 dkg puha vaj2 dkg friss élesztőVaníliakrém:3 dl tej1 csomag vaníliás pudingpor2 ek. cukor
5 dkg puha vajA tetejére:12 szép szem eper1 tojásszeletel mandula1 ek. eperlekvárA vaníliakrémmel kezdjük. A tejet és a pudingport csomómentesre keverjük, majd állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot, azzal is jól összekeverjük. A puding tetejére fóliát borítunk és teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt a puha vajjal habosra keverjük.Főzött vaníliakrémmel még finomabb, recept itt van hozzá.
A tésztához dagasztógép táljába szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a cukrot, alaposan összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a túrót, a tojást, a tejet, a puha vajat, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Én lágy, nagyon krémes házi túrót használtam, bolti túróhoz szerintem kell még 1 ek. tejföl vagy egy kicsivel több tej.Alacsony fokozaton 4-5 percig, majd magasabb fokozatra kapcsolva további 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Ha szükséges 1-2 ek. tejet adhatunk még hozzá. Puha, de nem ragacsos tésztát kell készítenünk. Amikor a tésztánk szép sima, fényes felületű és nem ragad már a tál oldalához kivesszük a dagasztógépből és egy vékonyan kivajazott kelesztőtálba tesszük. Lefedjük és szobahőmérsékleten kb. 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát óvatosan egy finoman lisztezett deszkára borítjuk. 12 egy forma darabba vágjuk. Mindből kis cipócskát formázunk. Lisztezett deszkára sorakoztatjuk és egy ruhával letakarva kb. 30 percig kelni hagyjuk.Amíg kelnek 2 nagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. A sütőt pedig előmelegítjük 200 fokra. A megkelt cipócskák közepére az ujjaink segítségével mélyedést készítünk úgy, hogy körben kb. fél-egy cm széles pereme maradjon. Az előkészített tésztákat a tepsire ültetjük.A mélyedésekbe teszünk 1-1 kanál vaníliakrémet, annak a tetejére pedig egy-egy szem feldarabolt friss epret. Egy tojást felverünk és a tészta széleit körben lekenjük vele. Meghintjük a szeletelt mandulával és a tepsiket egymás után a forró sütőbe toljuk.
Itt lekvárral:Kb. 15-18 perc alatt sülnek szép pirosra. Rácsra szedjük, és az epreket átkenjük lekvárral, hogy szép fényesek legyenek. Frissen tálaljuk.