Citromkrémes mákos fánk

  • 2016.01.16.
  • 2

Azt hiszem a meyer citrom elérkezett a népszerűségének csúcsára. Ma már szinte mindenki ismeri ezt a lédús, édeskés citromfajtát. Az elmúlt napokban én is többször vásároltam belőle és reményeim szerint fogok is még.A citromkrém kötelező darab belőle, eddig többnyire piskótába vagy piskótára kentem, most viszont fánkokba töltöttem, ha már fánkszezon van. A citromhoz jól passzol a mák, így a fánk tésztájába szórtam egy kis mákot, szemeset, nem őröltet. Nagyon kellemes élmény volt, ahogy a pihe-puha tésztában roppantak az apró mákszemek és azonnal el is keveredtek a citrusos krémmel.Hozzávalók:50 dkg finomliszt
3 ek.
cukor
1 tk. só
1 citrom reszelt héja1
tojás1 tojás sárgája6
dkg vaj

kb. 2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő3 ek. szemes mák1 dl tejbe beleszórunk 1 tk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan elkeverjük. A tetejét meghintjük 1 evőkanál liszttel és 15 percre félretesszük.Dagasztógép táljába szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a citrom reszelt héját, a többi cukrot és alaposan elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a közben felfutott élesztőt, a maradék tejet valamint a tojást és a tojás sárgáját.
A dagasztógép alacsony fokozatán dagasztani kezdünk, 3-4 perc után magasabb fokozatra kapcsolunk és amikor összeáll
a tésztánk több részletben beledolgozzuk a puha vajat is. Sima, fényes felületű, közepesen kemény tésztát dagasztunk. A legvégén hozzáadjuk a mákot, és rövid idő alatt a tésztába dolgozzuk.Ezután kivajazott kelesztő tálba tesszük, letakarjuk és kb. 1 órán keresztül kelni hagyjuk. A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk. Akkora darabokra vágjuk, hogy gömbölyítve kb. pingpong labda méretű kis cipókat kapjunk. Amikor az összes tésztagombócot elkészítettük egy fóliával letakarjuk és kb. 20-30 percen keresztül ismét kelni hagyjuk.Amíg a fánkok kelnek egy lábasban kb. 3-4 ujjnyi magasan olajat melegítünk. A megkelt tésztából annyit teszünk egyszerre a közepesen forró olajba, amennyi kényelmesen elfér. Oldalanként 2-3 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha megfelelő a kelesztés, a gombócok maguktól megfordulnak.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat lecsepegtessük, majd porcukorban meghempergetjük. Kihűtjük.A kihűlt fánkokat citromkrémmel megtöltjük.Meyer lemon curd:3 meyer citrom leve1 meyer citrom héja10 dkg cukor
2
tojás4 tojás sárgája10 dkg hideg vajA citromok levét és héját lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és a tojások sárgáját. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett puding sűrűségűre főzzük. Ezután a vajat apró kockára vágva, több részletben a krémbe keverjük. A kész krémet kihűtjük.