Fehércsokoládés-akácos habcsókos kalács

  • 2015.05.26.
  • 6

Pár napja készítettem bodzaszörpöt (és akácot), már akkor arra gondoltam, hogy ki fogom próbálni valamilyen kelt tésztában. Ma megérkezett a gyönyörű új sütőformám, vele az ihlet is, hogy egy akácos-fehércsokis habcsókos kaláccsal fogom felavatni.Hozzávalók:30 dkg finomliszt40 g bodzaszörp (vagy akác vagy levendulaszörp)fél citrom reszelt héja1 mk. só1 tojás sárgája1,7 dl tej40 g puha vaj1,5 dkg friss élesztőTöltelék:1 tojás fehérje1 csipet só2 ek. cukor5 dkg fehér csokoládéTálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a tejet, a szörpöt, a tojás sárgáját, belereszeljük a citrom héját és rámorzsoljuk a friss élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk.
Amikor a tésztánk összeáll egy gombóccá hozzáadjuk a puha vajat és tovább dagasztunk. Amikor a tésztánk szép sima, fényes, elválik az edény oldalától vagy a kezünktől kivajazott tálba tesszük és letakarjuk. 30 percig kelni hagyjuk.Finoman belisztezzük a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Kb. 30 cm x 45 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle.
A tojásfehérjéből egy csipet sóval és 2 evőkanál cukorral fényes, kemény habot verünk, majd a kinyújtott tésztára kenjük. Egyenletesen ráreszeltjük a fehér csokoládét.
Ezután a tésztát feltekerjük, mint a bejglit. Három egyforma darabba vágjuk, majd azokat is elfelezzük.Alaposan kivajazunk egy 29 x 17 x 9 cm nagyságú formát, finoman meghintjük liszttel és a tekercseket élükre állítva beletesszük. Egy fóliával letakarjuk és 30-35 percig kelni hagyjuk.A sütőt ezalatt 170 fokra előmelegítjük. A megkelt tészta tetejét lekenjük egy felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, majd a forró sütőbe toljuk. A sütési idő kb. 35 perc.