Cseh zsemlék maradék krumplipürével

  • 2015.01.30.
  • 7

Maradék krumplipüréből általában kenyeret szoktam sütni, de most inkább péksüteményre vágytunk.Szeretem ezeket a kis fonott zsemléket, dekoratívak és nagyon jó kis szendvicseket lehet készíteni belőlük.Ezek a zsemlék öregtésztával és kovásszal készültek, hozzáadott élesztő nélkül. Ha nincs kovász, akkor helyette 1 dkg friss élesztőt kell a tésztába tenni. A folyadék mennyisége ekkor kicsit több, kb. 2 dl, ha kovásszal készül, akkor 2-3 evőkanállal kevesebb...Hozzávalók:60 dkg finomliszt2 tk. só1 tk. cukor170 g burg. püré300 g öregtészta100 g kovász (vagy helyette 1 dkg friss élesztő)1 tojás50 g olajkb. 2 dl víz (vagy tej)A dagasztógép táljába mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a kisebb darabokra tépkedett öregtésztát (egyenesen a hűtőből), a kovászt (egyenesen a hűtőből) vagy helyette az élesztőt, a tojást, a burgonya pürét, az olajat és a vizet, amiből egy keveset visszatartunk.
Elindítjuk a dagasztás programot. Lassú fokozaton 5-6 percig, majd magasabb fokozatra kapcsolva még 15 percig dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha a tésztánk szép sima, fényes felületű és már nem ragad a tál oldalához-aljához.Kikapcsoljuk a gépet és a tálat letakarjuk. A tésztát 30 percen keresztül kelni hagyjuk.Finoman belisztezünk egy deszkát, vagy a munkapultot, és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk.12 egyforma darabba vágjuk. A darabokat egyesével gömbölyítjük:Letakarjuk és kb. 15 percen keresztül megint kelni hagyjuk.Ezután a kis cipócskákat egyesével kilapogatjuk a tenyerünkkel. Fentről és lentről is visszahajtjuk középig, alaposan lenyomkodjuk, majd fentről kezdve szorosan feltekerjük. Ezután kb. 55 cm hosszúságú rudakat sodrunk belőlük.Megformázzuk a zsemléket, úgy, mint itt, majd sütőpapíros tepsire fektetjük. Egy tepsire 6-6 zsemlét teszünk.Letakarjuk és 30 perc alatt újra kelesztjük. A sütőt ezalatt 200 fokra előmelegítjük.Felverünk egy egész tojást és a zsemléket vékonyan megkenjük. A tetejére szezámmagot szórunk és a tepsit a forró sütőbe toljuk. A sütési idő kb. 20-25 perc.Végül a kisült zsemléket rácsra szedjük és kihűtjük.