Pörköltes kenyér

  • 2014.04.03.
  • 1

Maradék felhasználása céljából született ez a kenyér. Sertéspörköltet főztem, egy kisebb adag megmaradt belőle. Legtöbbször hortobágyi palacsintaként végzi, de most nem volt kedvem palacsintákat sütögetni. Helyette gyorsan bekészítettem a kenyérsütőgép üstjébe egy egyszerű kelttészttát, annyi csavarral, hogy a folyadék egy részének a pörkölt szaftját használtam fel. A töltelékhez pedig a húst durvára vágtam, vagyis a késes aprítóval végeztettem ezt a munkát. Adtam hozzá kevés tejfölt, egy kis szárított vargányát, petrezselyemzöldet és kicsi erős pistát és reszelt sajtot.
Ezt a krémet rejtettem a kenyértésztába.
Hozzávalók:50 dkg liszt
2 tk. só100 g tejföl1 dl pörköltszaft1 dl víz (vagy pörköltszaft, ha van elég)1 tojás (elhagyható)2,5 dkg friss élesztőA lisztet, a sót, a tejfölt, a vizet, a pörkölt szaftját és az élesztőt a kenyérsütőgép üstjébe mérjük. 20 perces dagasztás programmal egy könnyű, de nem ragacsos tésztát készítünk. Amint leáll a dagasztás a gépet kikapcsoljuk és a tésztát 30 percig kelni hagyjuk.Amíg kel elkészítjük a tölteléket:1 adag pörkölt2 evőkanál tejföl1-2 ek. finomra aprított petrezselyemzöld1 tk. erős pista1 ek. szárított vargánya (elhagyható)5 dkg reszelt sajtA pörkölt szaftját lecsepegtetjük, a húst késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt, a petrezselymet, az erős pistát, a vargányát és a sajtot. Pulzáló üzemmóddal összekeverjük, úgy, hogy ne legyen pépes. Ha nagyon száraz, akkor a szaftból adhatunk hozzá egy keveset.A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 2-3 mm vastag, kb. 35 cm széles téglalapot nyújtunk belőle.
A téglalap hosszában, a középső harmadra halmozzuk a tölteléket, mellette pedig, mindkét oldalon kb. 2 cm széles, ferde csíkokra vágjuk a tésztát (mint itt). A csíkokat a töltelék felett keresztezzük.A megformázott tésztát óvatosan átemeljük egy sütőpapíros tepsire és letakarjuk. 20-30 percig kelni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.A megkelt tésztát alaposan lepermetezzük vízzel és megszórjuk hagymavirág maggal (nigella mag). Helyette használhatunk szezámmagot is.A tepsit betoljuk a forró sütőbe és 30-35 perc alatt pirosra sütjük a kenyeret. Langyosra hűtjük, azután szeleteljük.

Címkék

Kenyér Töltelék